Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ticareti azaltmak amacıyla fiş ve fatura düzenlemeyenlerle bu belgeleri almayanlara ağır yaptırımlar öngörüyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı öneriler arasında alışverişlerde belge düzenlemesi konusu öne çıkıyor.

Fiş Almayanlara da Ceza

Şu anda fatura ve fiş düzenlemeyenlere tutarın yüzde 10’u kadar ve en az 3 bin 400 TL özel usulsüzlük cezası uygulanıyor. Alıcı tüketici ise ceza 1/5 oranında uygulanıyor.

GİB, yeni dönemde hem alıcı hem de satıcılara uygulanan cezaları artırmayı planlıyor. Satıcılar açısından belge düzenine uyulmaması durumunda cezanın 3 bin 400 TL'den asgari 30 bin TL'ye yükseltilmesi öneriliyor. Satış bedeli yüksekse düzenlenmeyen tutarın yüzde 30’u kadar ceza uygulanacak. Ancak alıcılar, belge düzenlenmemesini 5 gün içinde GİB'e bildirirse cezadan muaf olacak.

Hesabını Başkasına Kullandıranlara 20 Milyon TL'ye Kadar Ceza

Satışlarını şirket hesabı yerine aile veya başkalarının IBAN hesaplarına havale ederek tahsil eden şirketler ve hesaplarını bu şekilde kullandıranlara ağır yaptırımlar geliyor.

Her iki taraf için de asgari 30 bin TL, azami 20 milyon TL olmak üzere işleme konu tutarın yüzde 10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

POS Cihazını Başkasına Kullandıranlara 90 Bin TL Ceza

Ayrıca, başkasına ait POS cihazını kullananlar ve POS cihazını başkasına kullandıranlara da ağır cezalar planlanıyor. Bu kapsamda, her iki tarafa da 22 bin TL'den başlayıp 90 bin TL'ye kadar çıkabilen özel usulsüzlük cezası kesilmesi düşünülüyor.

Kaynak: EKONOMİM