MARSU, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) desteğiyle 46 bin metrekarelik bir alana kurulu olan tesis, çevre ve tarım için önemli katkılar sağlıyor.

Günlük 12 bin metreküp atık su arıtma kapasitesine sahip ve 85 bin nüfusa hizmet veren tesis, Yeşilli ilçesindeki tüm atık sular ile Artuklu ilçesindeki atık suların yüzde 30'unu arıtarak halk sağlığı ve çevre koruma açısından büyük fayda sağlıyor. Ayrıca, arıtma sırasında oluşan çamur tarımda kullanılmakta ve üretilen elektrikle ekonomiye destek sunulmaktadır.

Mardinde 24 Milyon Metrekup Atik Su Aritilarak Tarima Kazandirildi 980Ce789

Tesis, 20 Aralık 2017 - 04 Haziran 2024 tarihleri arasında toplamda 24 milyon 52 bin 748 metreküp atık suyu arıtarak tarıma kazandırmıştır.

Günlük yaklaşık 10 ton çamur elde edilen tesiste, bugüne kadar 18 bin 500 ton yüzde 25 oranında katı madde içeren çamur bertaraf edilerek tarımda gübre olarak kullanılmak üzere işlenmiştir.

Tesiste Neler Yapılıyor?

  • Yeşilli ilçesinde oluşan atık suların tamamı ve Artuklu ilçesinde oluşan atık suların yüzde 30'u arıtılarak hem halk sağlığı hem de çevrenin korunması sağlanıyor.
  • Arıtılan atık sulardan elde edilen katı madde içeren çamur, tarımda gübre olarak kullanılıyor.
  • Tesiste üretilen elektrik ile de ekonomiye önemli destek sağlanıyor.

Tesisteki Kapasite:

  • Günlük 12 bin metreküp atık su arıtma kapasitesine sahip.
  • Günlük ortalama 10 ton çamur elde ediliyor.
  • 18 bin 500 ton yüzde 25 oranında katı madde içeren çamur tarımda gübre olarak kullanılıyor.

Mardinde 24 Milyon Metrekup Atik Su Aritilarak Tarima Kazandirildi 86A37E33 

Kaynak: (İLKHA)