Türkiye'nin ihracatında en büyük paya sahip olan otomotiv endüstrisi, bu ayki toplam ihracatın yüzde 14,3'ünü oluşturdu.

Otomotiv endüstrisi ihracatı, yılın ilk üç ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 9 milyar 132 milyon dolara ulaştı.

Mart ayında, tedarik endüstrisinde en büyük ürün grubu olan otomotiv parçalarının ihracatı 1 milyar 297 milyon dolar olurken, binek otomobillerin ihracatı yüzde 12,5 azalarak 881 milyon dolara, ticari araçların ihracatı ise yüzde 34 artarak 647 milyon dolara ulaştı. Otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 48, çekicilerin ihracatı ise yüzde 59 azaldı.

Tedarik endüstrisinde en çok ihracat yapılan ülke Almanya olurken, Rusya Federasyonu'na, Romanya'ya ve Çekya'ya yönelik ihracat arttı. Binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa'ya ihracat düşerken, İspanya'ya ve Polonya'ya ihracat azaldı. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda İngiltere'ye, İtalya'ya ve Belçika'ya ihracat artarken, Fransa'ya ihracat azaldı. Otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise Fransa'ya, İtalya'ya ve Suudi Arabistan'a ihracat artışı yaşandı.

Mart ayında Almanya'ya 409 milyon dolarlık ihracat yapılırken, en büyük pazar konumunu korudu. Fransa ikinci sırada yer alırken, İtalya'ya olan ihracat arttı. Avrupa Birliği ülkelerine olan ihracat ise yüzde 8 azaldı, diğer bölgelere ise arttı.

Editör: Basri Akaydın