Yeni dönem maaş zamları için heyecanlı bekleyiş başladı. Bu yılın ilk dört ayı için enflasyon farkı yüzde 18.72 olarak belirlendi. Mayıs ve haziran aylarının enflasyon verileri belli olduktan sonra SSK, Bağkur, memur ve memur emeklilerinin zamlı maaşları açıklanacak.

3 Haziran Pazartesi günü TÜİK, mayıs ayı enflasyon rakamlarını paylaşacak. Bir ay sonrasında ise 6 aylık zam farkı tam olarak belirlenecek. Peki, önceki dönemlerde olduğu gibi maaşlara refah payı verilecek mi? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Milliyet.com.tr'ye konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, şunları söyledi:

"Emekli maaşlarının belirlenmesine son iki veri kaldı. Mayıs ayı enflasyonu 3 Haziran'da, haziran ayı enflasyonu ise 3 Temmuz'da açıklanacak. Böylece emekli, memur ve memur emeklisinin maaşı netleşecek.

İlk 6 Ayın Enflasyonu Ne Kadar Olacak?

İlk dört aylık enflasyon farkı yüzde 18.72. Mayıs ve haziran aylarının ortalaması yüzde 3 civarında olursa, ilk altı ayın enflasyonu yüzde 25 seviyesinde oluşacak. Yıllık bazda mayıs ayında enflasyon yüzde 75 civarında zirve yapacak. Bu, Merkez Bankası’nın öngörüleri çerçevesinde gerçekleşecek.

Emeklilere Refah Payı Verilir mi?

Önceki dönemlerde hep refah payı artışı yapıldı. Enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönem içindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanı, her açıklamasında bunun farkında olduklarını belirtiyor. Yüksek enflasyon ortamında bugüne kadar hep refah payı artışı yapıldı. Ancak bu dönemde sıkı bir para ve maliye politikası uygulanıyor. Bu yüzden refah payı artışı kısmi olacaktır.

Önceki dönemde enflasyon farkı yüzde 37 seviyesindeydi. Yüzde 12’lik refah payı artışı ile yüzde 49 oranında zam yapılmıştı. Bu dönemde de ilk altı ayın enflasyon farkının yüzde 25 civarında gelmesi bekleniyor. Buna 5 puanlık refah payı artışı ile birlikte maaşlara yüzde 30 oranında zam yapılmasını bekliyorum.

Zam Oranları Eşitlenir mi?

SSK ve Bağkur emeklileri direkt enflasyon farkı alacak. Memur ve memur emeklileri ise enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı farkı alıyor. Sene başı ile ara dönem arasında 5 puanlık toplu sözleşme farkı var. Bu nedenle SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 25, memur emeklileri ise yüzde 20 oranında zam farkı alacak. Ancak ben bu dönemde zamların eşitleneceğini ve memur emeklilerinin de yüzde 25 zam farkı alacağını düşünüyorum. Her iki gruba da 5 puanlık refah payı artışı ile birlikte yüzde 30 oranında zam yapılacağını tahmin ediyorum.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Şu anda en düşük emekli maaşı 10 bin TL seviyesinde. Bu maaşın oldukça düşük kaldığını görebiliyoruz. En düşük emekli maaşına yüzde 30 yerine daha yüksek bir zam yapılacağını düşünüyorum. Tahminim, en düşük emekli maaşının yüzde 50 zam ile 15 bin TL seviyesinde belirleneceği yönünde.

EYT ile birlikte emeklilik sisteminin dengesi bozuldu. Normalde bir çalışanın üç emekliyi finanse etmesi gerekirken, bir çalışan 1.5 emekliyi finanse ediyor. Bu, Hazine’ye ciddi bir yük getiriyor. Devletimiz her zaman emeklilere enflasyondan daha fazla artış yaptı.

Bu yıl sonu itibarıyla emeklilere refah payı artışı öngörmüyorum. Ancak ara dönemde emeklilere bir refah payı artışı yapılacaktır.

10 bin TL olan en düşük emekli maaşı 15 bin TL’ye yükseltilirse, 17 bin TL olan asgari ücretle aradaki makas kapanacaktır.

Bütün kök maaşlar en düşük emekli maaşına sabitlenirse, bundan sonra kök maaş üzerinden oran alacaklar."

Editör: Basri Akaydın