Merkez Bankası’nın haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre enflasyon beklentileri güncellendi. Buna göre yıl sonu enflasyon beklentisi, bir önceki anket döneminde yüzde 43,64 iken, bu anket döneminde yüzde 43,52 olarak öngörüldü.

Peki yeni tahminlere göre memur ve emeklilere yılın ilk 6 ayı için ne kadar enflasyon farkı verilecek?

Kamuoyunda refah payı ile ilgili üç farklı formül konuşuluyor. Emekli, memur ve memur emeklilerine refah payı verilecek mi? En güçlü beklenti ne? Konuyla ilgili merak edilenleri Milliyet’e açıklayan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

“Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi, 68 katılımcının tahminleriyle aylık olarak belirleniyor. 12 aylık ve 24 aylık enflasyon, faiz, döviz kuru, GSYH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) gibi çeşitli alanlarda beklenti anketi oluşturulmakta. Biz uzmanlar olarak enflasyon, emekli ve memur maaş tahminlerimizi bu veriler üzerinden hesaplamaktayız. Genelde bu veriler doğru çıkmaktadır.

Mayıs ayına kadar kesinleşen enflasyon verisi Ocak-Mayıs dönemi için yüzde 22,72 olarak belirlendi. Haziran ayı beklenti anketinde enflasyon yüzde 2,52 olarak tahmin edilmektedir. Bu tahmine göre 2024'ün ilk yarısını hesapladığımızda enflasyon yüzde 25,81 oranında çıkmaktadır. Bu veri, SSK ve Bağkur emeklilerinin alacakları maaş farkını belirleyecektir.

Yasli

Memurlara Ne Kadar Enflasyon Farkı Verilecek?

Memur ve memur emeklilerine, kamu sendikası ile Çalışma Bakanlığı bünyesinde yapılan toplu sözleşmeye göre 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı için yüzde 10 zam belirlenmiştir. Eğer ilk yarı yıl enflasyon verisi yüzde 25,81 olarak çıkarsa, memur ve memur emeklilerine yüzde 20,34 oranında maaş farkı verilecektir.

Refah Payı İçin Üç Farklı Rakam Masada

Hükümetin ücret ayrımcılığı yapmamak adına geçmiş dönemde emekli maaş politikalarında her zaman eşit zam verdiğini gözlemlemekteyim. Refah payı olarak kamuoyunda üç rakamdan bahsedilmektedir: yüzde 5, yüzde 10 ve yüzde 15. Bana göre en güçlü tahmin yüzde 5 oranında olacaktır. Eğer bu şekilde belirlenirse SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 25,81 + yüzde 5 refah payı ile birlikte yüzde 30,81 oranında zam alacaktır. Diğer varyasyonlarda ise kabaca yüzde 35 ve yüzde 40 zam oranları mümkün olacaktır. Özellikle SSK ve Bağkur emeklileri ile memur emeklilerine zam eşitleme formülü uygulanırsa, memur emeklileri yüzde 5 oranında daha fazla refah payı alacaktır.

Kök Maaşa Düzenleme Olacak mı?

Kök maaşlarla ilgili bir düzenleme geleceğini tahmin ediyorum. Çünkü verilen enflasyon farkları kök maaşlara yansımaktadır. Özellikle kök maaşı 8.000 TL’nin altında kalanlara hissedilir bir maaş farkı gelmeyeceği için bir düzenlemenin elzem olduğunu söylemeliyiz. 2000 yılı öncesinde intibak yasası ile maaşlara düzenleme getirilmişti. Ancak 2000 yılı sonrasındaki maaşlara da bu düzenlemenin getirilmesi gereklidir. Aksi takdirde her altı aylık periyotlarda bu hesaplamalar tekrarlanacaktır.

Yeni Dönemde En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Kamuoyunda, seyyanen bir zam yapılarak kök maaşların taban aylık olan 10.000 TL’ye çıkarılacağı, sonrasında ise enflasyon farkı verileceği söylentileri dolaşmaktadır. Benim tahminime göre, 10.000 TL’lik en düşük emekli aylığı 12.500 TL veya 15.000 TL arasında bir rakama getirilecektir.”

Kaynak: milliyet