Milyonlarca kişi, her ay açıklanan enflasyon verileri doğrultusunda alacağı zammı hesaplıyor. Asgari ücret zammı için ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanması gerekiyor. Bu komisyon, işveren, işçi ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla ekonomik veriler ışığında zam oranını belirliyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanması için henüz bir çağrı yapılmadı ve taraflardan da adım atılmadı. Komisyon, kanun gereği yılda bir kez toplanarak asgari ücreti belirliyor. Ara zam yapılması için ise olağanüstü toplantılar düzenlenmesi gerekiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Temmuz ayında asgari ücrete herhangi bir ara zam yapılmayacağını açıkladı. Ayrıca, emeklilere enflasyon veya sözleşme farkı dışında bir zam yapılmayacağını belirtti.

En Düşük Emekli Maaşı Yükselecek mi?

En düşük emekli maaşı olan 10 bin liraya zam yapılıp yapılmayacağına dair henüz bir açıklama yapılmadı. Haziran ayı içinde gelişmeler takip edilecek ve zam olup olmayacağı belli olacak.

Nisan ayı enflasyon verisi aylık yüzde 3.18 olarak açıklandı. Buna göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayı için yüzde 6.70, Şubat ayı için yüzde 4.53, Mart ayı için yüzde 3.16 ve Nisan ayı için yüzde 3.18 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece, üçüncü aydan itibaren zam yüzde 18.70 olarak belirlendi. Ancak bu zam, Temmuz ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan enflasyon oranına göre birikimli olarak hesaplanacak. Mayıs ve Haziran ayının enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

Memur Maaşlarına Zam

2024'ün ilk 6 ayında memur maaşları ile memur emeklilerinin aylıklarına yüzde 15, ikinci 6 ayında ise yüzde 10 zam yapılacak. 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam öngörülüyor. Bu zam oranları, enflasyonun altında kalırsa güncellemeler yapılacak. Enflasyon zam oranlarından yüksek olursa memur ve memur emeklileri enflasyon farkını da zam olarak maaşlarında görecek.

Kaynak: (Haber Merkezi)