Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son değerlendirmelerine göre; kuzey, iç ve doğu kesimlerin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Sinop ve Tokat çevrelerinin aralıklı yağışlı, diğer bölgelerin ise az bulutlu olması bekleniyor.

Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması öngörülüyor.

Trabzon, Bayburt ve Kars çevrelerinde şiddetli, Rize, Artvin ve Ardahan çevrelerinde ise çok şiddetli yağış bekleniyor.

Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde yer yer pus ve sis ile birlikte buzlanma ve don olayı meydana gelebilir.

Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunmaktadır.

Hava sıcaklığının iç ve doğu kesimlerde artması, diğer bölgelerde önemli bir değişiklik olmaması ve genellikle mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenmektedir.

Yoğun kar yağışı uyarısı: Bayburt çevresinde, Erzurum ve Kars illerinin kuzey kesimlerinde şiddetli (10-20 cm), Ardahan'da ise yoğun (20-50 cm) kar yağışı beklenmektedir. Bölgede rüzgârın batı ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Kuvvetli ve yoğun kar yağışıyla birlikte ulaşımda aksamalar, yükseklerde buzlanma ve don, tipi, eğimli ve kar örtüsünün yüksek olduğu bölgelerde çığ, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Kuvvetli yağış uyarısı: Trabzon çevresinde kuvvetli, özellikle doğu ilçelerinde Rize ile Artvin'in kuzeyinde çok kuvvetli yağmur ve sağanak (51-75kg/m2), 700 metre rakım üzerindeki yükseklerde yoğun karla karışık yağmur ve kar yağışı (20-60 cm) beklenmektedir. Rüzgârın batı ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Kuvvetli ve yoğun yağışlarla birlikte ulaşımda aksamalar, yükseklerde buzlanma ve don, tipi, eğimli ve kar örtüsünün yüksek olduğu bölgelerde çığ, sel, heyelan, su baskını ve çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Kuvvetli rüzgâr uyarısı: Doğu Karadeniz'de kuzeybatı, Doğu Anadolu'nun doğusunda güneybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-80 km/saat) şeklinde esmesi beklenmektedir. Bu durum çatı uçması, ağaç devrilmesi, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara yol açabilir, bu nedenle tedbirli olunması gerekmektedir.

Editör: Özgür Ağar