Bismil'in Ambar Mahallesi'nde yangın, rüzgarın da etkisiyle buğday ekili alana yayıldı. Yangına vatandaşlar ve ekipler müdahale ederken, yaklaşık 30 dönümlük buğday tarlası yanarak kül oldu.

Yangının daha büyük bir felakete dönüşmesini ise buğday tarlasının hemen önünde bulunan mısır tarlası engelledi. Alevlerin mısır ekili alana ulaşmasıyla yangının ilerleyişi durdu ve çevredeki diğer tarım arazileri büyük ölçüde kurtarıldı.

Ambar Mahallesi Muhtarı Abdullah Bahar, gün boyunca etkili olan rüzgar nedeniyle yangına müdahalenin son derece güç olduğunu belirterek, yaşananları şu sözlerle anlattı:

"Bugün çok rüzgârlı bir gündü. Buğday tarlasındaki yangına müdahale etmek gerçekten çok zordu. Buğday tarlasının önünde mısır tarlası vardı. Eğer o mısır tarlası olmasaydı kimse bu ateşi söndüremezdi. Yangın çok daha geniş alanlara yayılır, diğer köylere kadar ulaşabilirdi." Ancak Dedi.

"35 Yıllık Elektrik Hattı Büyük Tehlike Oluşturuyor"

Yangının ardından elektrik altyapısına da dikkat çeken Muhtar Bahar, Ambar Mahallesi ile Devran-Melecabir arasında bulunan yaklaşık 35 yıllık elektrik hattının ciddi risk oluşturduğunu söyledi.

I M G 6981

Hat üzerinde yaklaşık 50 sulama trafosunun bulunduğunu belirten Bahar, defalarca yapılan başvurulara rağmen hattın yenilenmediğini ifade ederek şu açıklamada bulundu:

"Bu hat yaklaşık 35 yıl önce çekildi. Üzerinde 50'ye yakın sulama trafosu var. DEDAŞ bu trafolardan her yıl gelir elde ediyor. Ancak defalarca söylememize rağmen ne hat yenileniyor ne de gerekli bakım yapılıyor. Bu 4 km’lık eski hat en küçük rüzgârda elektrikler kesiliyor, sağlıklı sulama yapamıyoruz. Dağıtım bedeli alınıyor ama hatların yenilenmesine gelince kimse ilgilenmiyor." Diye konuştu.


Mahalle sakinleri ise her yaz aynı korkuyu yaşadıklarını belirterek, elektrik hatlarının bir an önce yenilenmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Tarım sezonunun en kritik döneminde yaşanan yangın, hem üreticilerin emeklerini hem de bölgedeki yangın riskini bir kez daha gözler önüne serdi.

I M G 6980

Muhabir: Vedat Çelebi