Nikaragua ve Almanya heyetleri, Nikaragua'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) Almanya aleyhine açtığı davanın ilk gününün ardından açıklamalarda bulundu. Gazze'de soykırım işlendiği kanaatinde olduklarını dile getiren Argüello Gomez, şunları kaydetti:

"Dünyadaki tüm ülkelerin soykırımı durdurmak için aynı sorumluluğu var. İsrail bu konuda mahkemenin yetki alanını kabul etmiyor, sadece Soykırım Sözleşmesi'ni kabul ediyor. Bu nedenle İsrail'e karşı davalar hep bu temele dayanıyor. Almanya ve diğer ülkelere karşı daha geniş bir yetki alanımız var. Nikaragua sadece Soykırım Sözleşmesi'ni değil, Cenevre Sözleşmeleri ve diğer uluslararası sözleşmeleri de dikkate alarak talepte bulunuyor. Bu sayede mahkemenin yetki alanıyla ilgili daha geniş bir olanağa sahibiz."

Nikaragua'nın Almanya'ya Dava Açmasının Sebebi

Nikaragua, Almanya'nın İsrail'e siyasi, mali ve askeri destek vererek Gazze'deki soykırıma katkıda bulunduğunu savunuyor. UAD'den Almanya'nın bu desteğini durdurmasını ve tazminat ödemesini talep ediyor.

Nikaragua'nın Çağrısı

Argüello Gomez, tüm ülkeleri Gazze'deki soykırımı durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. "Dünyadaki tüm ülkelerin bu soykırımı durdurmak için birlikte çalışması gerekiyor. Bu, sadece Filistinlilerin değil, tüm insanlığın sorunudur." dedi.

Kaynak: (İLKHA)