Öfke, normalde sağlıklı bir duygudur. Ancak kontrolden çıktığında ve yıkıcı hale geldiğinde, çeşitli sorunlara yol açabilir ve yaşam kalitemizi olumsuz etkileyebilir.

Öfke, hafif kızgınlıktan yoğun şiddetli öfkeye kadar değişen bir duygu durumudur. Öfkelendiğimizde, fizyolojik ve biyolojik etkiler ortaya çıkar. Kalp atış hızımız ve kan basıncımız artar, enerji hormonlarımız olan adrenalin ve noradrenalin seviyeleri yükselir.

Haksızlığa uğradığımızda, adil olmayan muamele gördüğümüzde ve bir şeyler yapmamız gerektiğini hissettiğimizde öfkeleniriz. Yoğun öfke anında vücut adrenalin salgılar ve "Kaç ya da savaş çünkü tehlikedesin!" sinyalini verir.

Bu noktada, muhakeme yeteneği olan beynimiz vücudumuza “Dur!” diyebilir ve öfkemizi kontrol altına alarak duygu yerine düşünceyle hareket etmemizi sağlayabilir.

Uzman Psikolog Müjde Yahşi, "Muhakeme yeteneği sadece insan beynine özgüdür çünkü beynimizin prefrontal bölgesi düşünmeden sorumludur. Olumsuz duygular, erdemli insan olma yolculuğunda bize fırsatlar sunar. Öfke anında göstereceğimiz tepkiler, bu yolculuğun sonucunu belirleyen sınavlarımızdır." dedi.

Öfke anında yapılması gerekenler ise şunlardır:

  1. Durun: Öfke anında duygunuzu pasifize edip düşünme sisteminizi devreye sokabilmek için öncelikle durun.
  2. Derin Nefes Alın: Bir diyafram nefesi alın ve çevrenize bakın.
  3. Dikkatinizi Dağıtın: Sizi öfkelendiren şeyden uzaklaşmaya ve dikkatinizi başka bir şeye yönlendirmeye çalışın.
  4. Rahatlamaya Odaklanın: Diyafram nefesinin tüm bedeninizdeki rahatlatıcı etkisini hissetmeye çalışın.
  5. Fiziksel Tepkileri Gözlemleyin: Kasılan kaslarınızın gevşediğini, nefes alışverişinizin yavaşladığını ve kalp ritminizin normale döndüğünü fark edin.

Bu bedensel tepkilerin normal seyrine dönmesiyle birlikte, öfkenizin yatıştığını ve düşünerek hareket edebildiğinizi göreceksiniz.

Keşkelerinizin yerini, iyi ki'lerin aldığı bir yaşamınız olsun...

Kaynak: (İLKHA)