Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Doç. Dr. Seven, bulunan kelebek türünün çok az bilgiye sahip olduğunu, türün biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem taşıdığını ve korunması gerektiğini belirtti.

Seven, "Hyperlais cinsi dünya genelinde 18, Türkiye'de ise 6 türle tanınıyordu. Maden (Elazığ) ilçesinden toplanan tek bir örnek üzerinde yapılan detaylı incelemeler sonucunda, türün diğerlerinden farklı olduğu ve bilimsel açıdan yeni bir tür olduğu ortaya çıktı. Yeni türe, 2017 yılında yüksek lisans öğrencisi 'Abdullah Çakır' tarafından toplanan örnekten esinlenerek Hyperlais cakiri adı verildi ve prestijli bir dergide yayımlandıktan sonra dünya literatürüne girdi." şeklinde konuştu.

Popülasyonunun çok az ve nadir olduğunu belirten Doç. Dr. Seven, yeni türün ikinci bir örneğinin henüz bulunamadığını vurgulayarak, "Şu anda dünya genelinde sadece Maden ilçesinden bilinen tür hakkında çok az veri var. Bu tür, gelecek araştırmalar için ve biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem taşıdığından korunmalıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA