2019 yerel seçimde, İttifakta yer alan partiler şöyle idi: Kürdistan İslami Hareketi (AZADÎ), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Partîya Komunîsta Kurdistan (KKP), Platforma Demokrata Kurdistan (PDK) ve Partîya Demokrata Kurdistanê -Türkiye (PDK-T).

Bu partiler 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerine HDP çatısı altında girmiş ve HDP 5 yerde Belediye başkanlığı vermişti.

HDP, 31 Mart 2019 seçimlerinde ittifak yaptığı Kürt partilere 5 ilçe belediye başkanlığı kontenjanı vermişti. Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi ile Van’ın Çatak ilçesindeki Belediye başkanlıkları kazanılamazken, Diyarbakır’ın Dicle, Ergani ve Çınar ilçelerinde belediye başkanlıkları kazanıldı. Kürt ittifakındaki partilerin Ergani ilçesinde kazandığı Belediyeye kayyım atandı, Dicle Belediye Başkanı Felat Aygören ise, Ak Partiye geçti. 

Diyarbakır’da, HDP’den Dicle Belediye başkanı Ak partiye geçti, Kürt ittifakını bitirdi. İddiası ortaya atıldı. 

Diyarbakır'da, HDP'den seçilen sonra AK Partiye geçen başkanın, bu seçimde DEM Partinin Kürt partiler ile ittifakını engellediği ifade ediliyor.

Edinilen bilgilere göre, Dicle belediye başkanı Ak partiye geçmesi, HDP yönetiminde ve tabanında büyük rahatsızlık yaratan Aygören’in HDP oyu ile seçilip sonra AK Partiye geçmesi, 31 Mart 2024 seçimleri için DEM Partinin Kürt partileri ile yapacağı yerel seçim ittifakını da engelledi. Denildi. 

Ergani Belediye Başkanı iken yerine kayyım atanan ve yargılandığı davada kesinleşmiş beraat kararı almasına rağmen görevine iade edilmeyen Ahmet Kaya, daha sonra İnsan ve Özgürlük Partisi eş genel başkanı oldu. 

Cega medyaya konuşan Yerine kayyum atanan Ergani Belediye başkanı Ahmet Kaya, 2019 yerel seçimlerinde Kürt partilerine verilen 5 belediyeden 3’ünün kazanıldığını, 2’sinin kaybedildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Ergani’de kayyım atandı, Dicle’de seçilen başkan AK Partiye geçti. Çınar’da ise belediye başkanı ile HDP arasında bir türlü birliktelik sağlanamadı. Bu nedenle DEM Parti ile yaptığımız görüşmede, yaşananlardan dolayı parti tabanındaki rahatsızlık dile getirildi. Başkanlık düzeyinde değil, başkan yardımcılığı, daire başkanlığı ve meclis üyeliği konusunda bir ittifak olma ihtimali üzerinde görüş belirtiler”

Ahmet Kaya’ya göre DEM parti Kürt partilerle Başkanlık düzeyde vermeyecek Encümen verecek.

2024 yerel seçimde DEM parti Diyarbakır Belediye eş başkan adaylarını daha açıklamadı. İsmini vermek istemeyen DEM partilide biri, DEM parti 2024 yerel seçimde ön seçim delege oylarında şikayetler devam ediyor.

DEM parti yöneticileri ilçe belediyesi eş başkanları belirleme için yoğun toplantılar yapılmaktadır. Dedi. 

Kaynak: Haber Merkezi