Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, ihracat yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolar oldu. Ülke ihracatında yine ilk sırada yer alan otomotiv endüstrisinin aldığı pay yüzde 14,1 olarak gerçekleşti.

Otomotiv sektörünün alt gruplarından tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil ihracatı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 177 milyon dolar, çekiciler ihracatı ise 30 milyon dolar olarak kaydedildi.

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat Almanya'ya yapılırken, binek otomobillerde Fransa'ya, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Birleşik Krallık'a, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise yine Fransa'ya gerçekleştirildi.

En Büyük Pazar Birleşik Krallık'a 322 Milyon Dolarlık İhracat

Haziran ayında 322 milyon dolarlık ihracat yapılan Birleşik Krallık, en fazla dış satım yapılan ülke konumunu korudu. Almanya, 319 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, Fransa 315 milyon dolarlık ihracatla üçüncü oldu.

Ülke grubu olarak yüzde 70 pay ile ilk sırada yer alan Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat, geçen yılın haziran ayına göre yüzde 12 azalarak 1 milyar 787 milyon dolar olarak gerçekleşti. Diğer Avrupa ülkeleri yüzde 14 payla ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna yönelik ihracat yüzde 14 arttı. Afrika ülkelerine yapılan ihracat ise yüzde 28 azaldı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik'in açıklamalarına göre, "Geçen ay uzun bayram tatilinin de etkisiyle tüm mal gruplarında ihracat azalırken, Birleşik Krallık'a yüzde 20, İspanya'ya yüzde 7, Romanya'ya yüzde 23, Birleşik Devletler'e ise yüzde 3 artış kaydettik. Yılın ilk altı ayında ise ihracatımız yüzde 2,3 artarak 17,7 milyar dolara yükseldi."

Muhabir: Murat Tanrıkulu