Geçen Cuma günü 90,75 dolara kadar tırmanan Brent petrolün varil fiyatı, günü 87,29 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.35 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,15 azalarak 86,29 dolara geriledi. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de 81,22 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki düşüşte, Ortadoğu'da tansiyonun azalmasıyla birlikte yatırımcıların yeniden piyasa temellerine yönelmesi etkili oldu.

Geçen Cuma günü, işgal rejiminin İran'a misilleme saldırısı gerçekleştirdiği haberleri sonrası Brent petrolün varil fiyatı, arz endişeleriyle 91 dolara yaklaşmıştı. Ancak saldırı sonrası gelen "ılımlı" açıklamalar, tansiyonun düşmesine ve fiyatların gerilemesine yol açtı, her iki tarafın da önceki doğrudan saldırılarına rağmen.

Yeni haftada, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin yol açtığı talep endişeleri fiyatları aşağı çekmeye devam ediyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına dair belirsizlikler sürerken, dolar endeksi 106 seviyesine tırmandı. ABD dolarındaki değer artışı, petrolü diğer para birimleri üzerinden alan alıcılar için maliyetli hale getiriyor, bu da alımların azalmasına ve fiyatların aşağı yönlü baskılanmasına yol açıyor.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de ham petrol stoklarındaki artış da talep endişelerini artırıyor.

Arz tarafında ise ABD'nin, günlük yaklaşık 600 bin varil petrol ihraç eden Venezuela'ya küresel pazarlara petrol ihracatını engelleyen lisansını iptal etmesi ve Meksika'nın iç talebi nedeniyle ihracatını sınırlaması endişeleri besliyor.

Brent petrolde teknik olarak 86,87 ile 87,40 dolar aralığının direnç, 86,13 ile 85,81 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ