RTÜK tarafından yapılan açıklamada, radyo ve televizyon yayınlarının içeriklerinin, titizlikle ve aralıksız olarak Üst Kurul uzmanları tarafından incelendiği vurgulandı. Son dönemdeki incelemelerde ticari iletişim yayınlarının mevzuatta yer alan hükümleri ihlal ettiği tespit edildi.

Açıklamada, "RTÜK olarak 6112 sayılı Kanun'a aykırı ticari iletişim yayınlarıyla ilgili tüm uyarılarımızı yapmamıza rağmen yayıncıların gerekli özeni göstermediği belirlenmiştir" denildi.

Reklam yayınlarında maksimum 12 dakika süre kuralının aşıldığına dikkat çekilen açıklamada, bu durumun rekabet ortamını zedelediği ve kurallara uygun hareket eden yayıncılara haksızlık olduğu belirtildi.

Ayrıca, reklam yayınları sırasında ses seviyelerinin yükseltilmesi ve gizli reklam uygulamalarının tespit edildiği ifade edildi. Ürün yerleştirme uygulamalarında editöryal bağımsızlığa müdahale edildiği ve ürünlerin kiralanması veya satın alınmasının teşvik edildiği kaydedildi.

Bu tespitlerin ardından RTÜK'ün daha sıkı denetim süreci başlatma kararı aldığı bildirildi. Kurallara uyulması, yayıncıların kendi menfaatlerine olacağına vurgu yapıldı. Aksi takdirde, 6112 sayılı Kanun'dan kaynaklanan yaptırım gücünün kullanılacağı açıkça ifade edildi.

Editör: Özgür Ağar