Yarından itibaren Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde uzaktan muayene dönemi başlıyor. Bu muayenelerin ücreti SGK tarafından karşılanacak.

Randevu Alınması Gerekiyor
Uzaktan muayene için Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden (MHRS) randevu alınması gerekiyor. NTV'nin haberine göre, randevu alınan hastane için uzaktan muayene günde bir adetle sınırlandırılmış durumda. SGK, aynı hastanede aynı hasta için günde sadece bir uzaktan muayene ücretini karşılayacak.

Reçete ve Rapor Yazılabilecek
Uzaktan muayeneleri uzman doktorlar gerçekleştirecek. SGK, aynı hastaneye (acil servis başvuruları hariç) aynı uzmanlık dalı için on gün içinde yapılacak yeni uzaktan muayene bedellerini karşılamayacak.

Muayene sonrasında doktorlar tedaviye yönelik e-reçete yazabilecekler. Uzaktan muayene ile yazılan ilaçlar SGK ile anlaşmalı eczanelerden temin edilebilecek. Ayrıca doktorlar, hasta için e-rapor da düzenleyebilecek.

Hangi Hastaneler Kapsamda?
Uzaktan muayene, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlarda uygulanacak. İkinci basamak hastaneler, eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri, dal hastaneleri ve bu hastanelere bağlı semt polikliniklerinden oluşuyor. Üçüncü basamak ise eğitim ve araştırma hastanelerinden oluşuyor ve tüm şehir hastaneleri bu kategoriye giriyor.

İhtiyaç Halinde Hastaneye Gidilecek
Uzaktan sağlık hizmeti, sadece gerekli bilişim altyapısına sahip ve Bakanlıkça izin verilen hastanelerde sunulabilecek. Sağlık hizmeti talep eden kişiler, uzaktan sağlık hizmetinin elverdiği ölçüde muayene edilecekler.

Doktorlar, gerekli gördüklerinde hastaların yüz yüze muayene için hastaneye gitmesini önerebilecekler. Giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar ile hastaların sağlık verileri ölçülebilecek ve takip edilebilecek.

Salgınla Başladı, 2022'de Yönetmelik Yayınlandı
Koronavirüs salgını sırasında karantinadaki hastalar için uzaktan muayene yapılabiliyordu. Sağlık Bakanlığı, 2022 yılında konuyla ilgili yönetmelik yayımladı. Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik, Şubat 2022'de yürürlüğe girdi.

Geçen ay SGK, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklikle, uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerinin bedellerini karşılayacağını duyurdu.

Kaynak: NTV