"European Heart Journal" dergisinde yayımlanan çalışmada, 2004-2011 yılları arasında kalp rahatsızlığı tedavisi gören hastalardan alınan 1157 kan örneği ile yüksek kalp rahatsızlığı riski altındaki 2100 kişinin kan örnekleri incelendi.

Sakız ve diş macunu gibi pek çok üründe kullanılan yapay tatlandırıcı ksilitolun, kanın daha kolay pıhtılaşmasına neden olduğu belirlendi. Araştırmacılar, bu pıhtıların kalbe ulaşarak kalp krizine, beyne ulaşarak ise felce yol açabileceğini tespit etti.

"ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURABİLİR"

Araştırma ekibinden Dr. Stanley Hazen, CNN'e yaptığı açıklamada, ksilitolun obezite ve diyabet gibi hastalıkları bulunan kişiler için alternatif tatlandırıcı olarak önerildiğine dikkat çekerek, bunun ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Hazen, ksilitol üzerine yapılan araştırmanın sonuçlarının eritritol ile benzerlik taşıdığını ve kalp hastalığı riski taşıyanların kanında yüksek seviyede ksilitol bulunmasının, bu rahatsızlıklara yakalanma riskini iki kat artırdığını vurguladı.

Dr. Hazen, normalde şekerin glukoz seviyesini yüzde 10-20 artırmasının olağan olduğunu, ancak sağlıklı gönüllülere ksilitol içeren içecekler verdiklerinde glukoz seviyelerinin 1000 kat arttığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Haziran 2023'te yapay tatlandırıcı aspartamı insanlar için "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırmış, ancak günlük alım miktarı aşılmadığı sürece kullanımının güvenli olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: (Haber Merkezi)