Atatürk Barajı'nın Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi kıyısı ile Bozova, Hilvan ve Siverek ilçelerinde yer alan yaklaşık 40 tesiste üretilen sazan, şabut ve somon balıkları, öncelikle Türkiye'nin çeşitli illerine gönderiliyor ve ayrıca dünya çapında birçok ülkeye ihraç ediliyor.

20 bin ton balık üretiliyor

Şanlıurfa, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinmesinin yanı sıra balık üretiminde de dikkate değer bir artış gösteriyor. Atatürk Baraj Gölü'nün etrafındaki bu ilçelerde, özellikle Bozova ve Hilvan'da, 20 bin ton balık üretiliyor ve bu balıkların Türkiye'nin yanı sıra dünya genelindeki pazarlara ihraç edilmesi sağlanıyor.

Şanlıurfa'dan Rekor! Türkiye'de Birinci, Dünyada Ikinci Sırada3

Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, tatlı su balık üretimi konusunda Şanlıurfa'nın Türkiye'de birinci, dünyada ise ikinci sırada olduğunu belirtti. Aksoy, bölgede üretilen balıkların yaklaşık olarak 100 milyon dolarlık bir katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, tarımın stratejik bir alan olarak kabul edilmesiyle birlikte balıkçılık sektöründe önemli bir ivme yaşandığını ve hedeflerinin gelecek yıl ihracat rakamlarını 3 milyon doların üzerine çıkarmak olduğunu vurguladı.

Türk somonu üretimi havzada önemli bir yer tutuyor

Birecik-Fırat Balık Üretme Tesisi yöneticisi Su Ürünleri Mühendisi Hayri Aksoy ise son 10 yılda sektörün gelişmesiyle birlikte yetiştirici sayısının arttığını ve kapasitenin artırıldığını belirtti.

Şanlıurfa'dan Rekor! Türkiye'de Birinci, Dünyada Ikinci Sırada1

Türk somonu üretiminin havzada önemli bir yer tuttuğunu ve bu üretimin yaklaşık olarak 20 bin tona ulaştığını ifade etti. Türk somonunun özellikle Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini söyledi.

Kaynak: İHA