Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın muharip uçak ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak KAAN Projesi kapsamında ilk uçuş başarıyla gerçekleştirildi.

Savunma Sanayii Başkanlığından yapılan açıklamada, SSB Başkanı Haluk Görgün'ün Kaan'ın ilk uçuşu sonrası test pilotları ve proje ekibi ile bir araya gelerek, ekibi tebrik ettiği belirtildi.

Görgün, yakalanan başarının bir başlangıç olduğunu ve hedeflere gidilen yolda yoğun bir dönemin bulunduğunu belirterek, "İşimiz daha yeni başlıyor. Bugün bir milat, yeni hedeflerimizin başlangıcı" dedi.

Kaan, yüksek manevra kabiliyeti, düşük radar görünürlüğü, geliştirilebilir aviyonik mimari, artırılmış durumsal farkındalık, hassas hedefleme ve birlikte çalışabilirlik gibi 5. nesil savaş uçaklarında bulunan tüm kabiliyetlere sahiptir.

Üretim faaliyetlerine Mart 2022'de başlanan Kaan'ın komponent montajları Mayıs-Kasım 2022 arasında tamamlandı ve Kasım 2022'de son montaj hattı devreye alındı. Aralık 2022 ve Ocak 2023 tarihlerinde yoğun sistem testleri gerçekleştirildi.

10 Şubat 2023'te planlanandan önce hangardan çıkış yapıldı ve 12 Şubat 2023'te ilk motor çalıştırma faaliyeti gerçekleştirildi. 17 Mart 2023'te ise ilk yavaş taksi testleri başarıyla tamamlandı. Kaan'ın teknik özellikleri arasında maksimum seyir hızı 1,8 Mach, irtifa tavanı 55 bin ft, güç limitleri ise +9g/-3,5g bulunmaktadır.

Ayrıca, milli uçakta dahili silah yuvası, süper seyir kabiliyeti, düşük radar izi, çoklu görev profili ve hava-hava kabiliyeti gibi özellikler bulunmaktadır.

Kaynak: İHA