Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, 31 Mart'ta gerçekleşecek olan yerel seçimlere az bir zaman kala, 21 Mart Perşembe gününden itibaren propaganda faaliyetleri serbestliği kısıtlandı ve bazı seçim yasakları yürürlüğe girdi.

Seçim propagandası 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecekken, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da sona erecek.

Bu süre zarfında, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilanlar ve reklamlar aracılığıyla veya internet üzerinden sözlü, yazılı veya görsel propaganda yapma hakkına sahiptir.

Ancak, seçim süresince genel yollar üzerinde, ibadet yerlerinde, kamu hizmeti gören binalar ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının belirlediği alanların dışında toplu halde sözlü propaganda yapılması yasaktır.

Açık alanlarda, güneşin batmasından sonraki ikinci saat sonundan önce ve güneşin doğmasından önce toplu halde sözlü propaganda yapmak da yasaktır.

Vatandaşların e-posta adreslerine gönderilecek mesajlar veya sabit ve taşınabilir telefonlarına sesli, yazılı veya görsel mesajlar göndermek suretiyle propaganda yapılması da yasaklanmıştır. Ancak, siyasi partiler kendi üyelerine her zaman bu tür mesajları gönderebilirler.

Oy verme gününden önceki 10 günlük dönemde, yazılı, sözlü ve görsel basın yayın organları aracılığıyla veya kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim hatları vasıtasıyla mini referandumlar gibi isimler altında, bir siyasi partinin veya adayın lehine veya aleyhine veya vatandaşın oyunu etkileyebilecek şekilde yayın yapılması ve dağıtılması da yasaktır.

Bakanlar ve milletvekillerinin, yurt içindeki seçim propagandası ve gezilerine makam araçları veya resmi hizmete tahsis edilen araçlarla katılması yasaktır. Bu tür gezilerde, protokole uygun karşılama ve uğurlama törenleri düzenlenemez ve resmi yemekler verilemez.

Bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propaganda gezilerine hiçbir memurun katılmasına izin verilmemektedir.

Editör: Basri Akaydın