Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Serçeler (Şıdada) Köyü ve ona bağlı Sarıhüseyin mezrasında 15 Haziran’da arazi husumeti yüzünden çıkan silahlı kavgada hayatını kaybeden 9 kişi, Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsi işlemlerinin ardından defnedilmişti.

I M G 5474

Bismil’deki Katliam Türkiye gündemine girdi. 

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 15 Haziran 2023 yılında arazi kavgasında 9 kişinin yaşamını yitirmesi bir anda Türkiye gündemine oturdu.

Bismil’deki Serçeler ve Sarıhüseyin arazi katliamı, hem Diyarbakır ve Türkiye'de o ay yerli turistin yanı sıra yabancıları da etkiledi.

I M G 5477

Diyarbakır’da Turizm Sektörü Bismil katliamda  Nasıl Etkilendi?

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait 1900 yıllık yer altı tapınağının anıtsal ana giriş kapısının yeri tespit edilmişti. 

I M G 5478

Bismil’de 9 kişinin yaşamını yitirdiği Serçeler (Şıdada) olayı Zerzevan’a gelecek olan 57 kafilenin organizasyonu iptal ettiği ortaya çıktı.

Çınar İlçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan Zerzevan Kalesi, kentin önemli turizm değerleri arasında yer alıyor. 

Konuyla ilgili olarak Bismil Devlet Hastanesi Başhekimi ve Kanaat Önderi Üyesi Remzi Güneş, yaptığı açıklamada, Bismil Serçeler arazi katliamı o kadar etki ettiki, Bismil adını düşürdü. Çünkü Çınar kaymakamı bana dediki, Bismil arazi katliamı nedeniyle Zerzevan’a gelecek olan 57 turist kafilesi Bismil yüzünden organizasyonu iptal etti. Dedi. 

I M G 5480

Güneş, Çınar Kaymakamı açıklamasında, Bismil’de Haziran 2023 arazi katliamı sadece Çınar Zerzevan değil, Diyarbakır genelinde toplam 570 Turist kafilesi Diyarbakır gezisini iptal etti. 

Bu Bismilinize yakışmıyor. Bu katliam sadece Türkiye değil, geçen yıl, Fransa’da Türk vatandaşlar ile konuşurken, Bismil adı geçince, olayı kınadılar. 

Çünkü Turist güvenli yeri tercih eder. Dedi. 

İnşallah Aileler barışır, Bu olay kapansın. 

Bismil Devlet Hastanesi Başhekimi ve Kanaat Önderi Üyesi Remzi Güneş, inşallah Bismil’de bu tür olayları görmeyiz. İnsanların birbirini sevmesi lazım. İnsanlar birbirini severse dünya güzelleşiyor. İnsan öldürmeyle, kavga ile bir yere varılamaz. Bundan dolayı Allah bize 'Barışta hayır vardır,' diyor. 

Güneş, Bu toplumun geleceğe daha güvenle, huzurla bakması, bunu yaşaması lazım. Dedi. 

Kaynak: Sedat Erdinç