Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sınav dönemi beslenme hakkında bilgiler verdi. Yiğit, "Sınav stresinin öğrenciler üzerinde beslenme alışkanlıklarını da değiştirdiğini gözlemliyoruz. Bu stres, bazı öğrencilerde iştah azalmasına neden olurken, bazı öğrencilerde ise aşırı yeme davranışı görülüyor," dedi.

Şekerli Yiyecekler Daha Fazla Tüketiliyor

Yiğit, sınav stresinin yeme alışkanlıklarını bozduğunu ve bu düzensizliğin de stres seviyesini artırabileceğini belirtti. "Öğrenciler üzerinde yapılan klinik çalışmalarda, sınav dönemlerinde çikolata, baklava gibi şekerli gıdaların yanı sıra çay ve kahvenin de daha fazla tüketildiği tespit edilmiştir," diye konuştu.

‘Şeker Zihni Açar’ Sözü Doğru mu?

Yiğit, sınav dönemlerinde öğrencilerin daha iyi odaklanabilmeleri için temel besin maddelerini almalarının önemini vurguladı. "Çalışmalar, şeker tüketimi arttıkça stres seviyesinin de arttığını göstermektedir. Beynin enerji kaynağı glikozdur, ancak bu glikozu rafine şeker yerine kuru meyvelerden, tam tahıllardan almak daha doğrudur. Örneğin, bir adet kesme şeker yerine kuru üzüm tüketmek, vücuda hem glikoz hem de önemli mineralleri sağlar," dedi.

Özellikle sınav dönemlerinde öğrencilerin çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri fazla tükettiğine dikkat çeken Yiğit, "Bu sıvıların aşırı tüketimi sık idrara çıkmaya, vücut sıvılarının kaybına ve konsantrasyonun bozulmasına neden olabilir. Sınav dönemlerinde günde 2 fincandan fazla kahve tüketimi uygun değildir," uyarısında bulundu.

Yeterli Su Tüketimi Şart

Yiğit, öğrencilerin sınav döneminde alışık olmadıkları yeni besinleri tüketmekten kaçınmalarını tavsiye ederek, "Rutin beslenme alışkanlıklarını bozmayacak ancak daha sağlıklı tercihler yapmak, stres seviyelerini azaltabilir. Yüksek şekerli ve yağlı hazır gıdalar yerine, az yağlı etler, organik tavuk veya hindi etleri, Omega 3 zengini balıklar, kuru baklagiller, sebze yemekleri, çiğ kuruyemişler ve kuru meyveler tercih edilmelidir. Sınav öncesi birkaç gün gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınılabilir. Yeterli miktarda su tüketimi çok önemlidir, ancak su gün içine yayarak yavaş yavaş tüketilmelidir," dedi

Editör: Basri Akaydın