S&P Global, ABD ile gelişmekte olan piyasalar arasında ikinci çeyrek ekonomik görünüme dair raporlarını yayınladı.

ABD ekonomisine ilişkin raporda, iş gücü piyasasının güçlü kalması nedeniyle 2024'te ekonomik büyümenin yüzde 2,5 olması bekleniyor.

Rapora göre, gelecek birkaç yılda ekonominin potansiyelinin biraz altında büyümesi bekleniyor.

ABD'de enflasyonun ABD Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefine yaklaşması ancak hedefin üzerinde kalması muhtemel. Bu durum, mal fiyatlarının ılımlı bir şekilde düşmesine rağmen sürekli yüksek olan hizmet fiyatı enflasyonunun sonucudur.

Raporda, bu yılın faiz indirimini sınırlayacağına işaret edilerek, muhtemelen yaz aylarında ilk bir indirimin geleceği ve 2024'te toplam 75 baz puanlık bir indirimin beklendiği belirtildi.

Gelecek yıl için faiz oranlarında keskin bir düşüş bekleniyor, ancak gevşeme hızının 2024 ve 2025'te daha yavaş olabileceği belirtiliyor.

Raporda, ABD için büyüme tahmini bu yıl için yüzde 2,4'ten yüzde 2,5'e revize edildi, gelecek yıl için ise yüzde 1,5 olarak sabit kaldı.

TÜRKİYE'NİN 2024 BÜYÜME TAHMİNİ 60 BAZ PUAN YÜKSELTİLDİ

Gelişmekte olan ülkelere ilişkin raporda, dirençli küresel büyüme ve gevşeyen finansal koşulların, gelişmekte olan piyasalar için makroekonomik koşulları hafifçe iyileştirdiği belirtildi.

Ancak, gelişmekte olan ülkelerin hala yüksek faiz oranlarının gecikmeli etkileri ve ABD'nin beklenenden daha düşük büyümesinin sonuçlarıyla mücadele etmek zorunda olduğuna dikkat çekildi.

Gelişmekte olan ülkelerdeki büyümenin 2024'te önemli ölçüde farklılık göstereceği ifade edilen raporda, bazı ülkeler için ılımlı büyüme öngörülürken, bazıları için ise biraz artan büyüme tahmin ediliyor.

Raporda, gelişmekte olan ülkelerin toplam ekonomik büyüme tahmininin 2024 için yüzde 4,1'den yüzde 4,2'ye, 2025 için yüzde 4,5'ten yüzde 4,6'ya çıkarıldığı belirtildi.

Büyüme tahminlerindeki en büyük yükselişlerin Meksika, Türkiye, Peru ve Hindistan için yapıldığı bildirildi. Tahminlerin en büyük düşüşleri ise Arjantin, Suudi Arabistan, Macaristan ve Polonya ile Tayland için gerçekleştirildi.

Raporda, Çin için bu yılki büyüme tahmininin sabit tutulduğu, Hindistan için ise yükseltildiği belirtildi.

Türkiye için büyüme tahmini 2024 için yüzde 2,4'ten yüzde 3'e, 2025 için yüzde 2,7'den yüzde 3'e çıkarıldı.

Türkiye ekonomisine dair büyüme beklentisi 2026 için yüzde 3'ten yüzde 2,8'e düşürüldü.

Editör: Basri Akaydın