Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) uygun sulama alt yapısına sahip bölgeleri belirleyerek yapay zeka destekli sulama otomasyonu projelerini devam ettirdiğini açıkladı.

DSİ Genel Müdürlüğü, tarlalarda su tüketimini düşürüp israfı önleyen, bitkilerin sağlıklı büyümesini sağlayan ve tarımsal üretim verimliliğini artıran sulama otomasyonu projelerini uzun yıllardır sürdürüyor.

Yapay zeka destekli otomasyon projeleri kapsamında; toprak nem sensörleri, hava durumu istasyonları ve bitki ölçüm cihazları gibi sensörlerle tarım arazilerindeki nem düzeyi, hava koşulları ve bitkilerin durumu gibi önemli veriler toplanıyor. Bu veriler bulut tabanlı platformlarda işlenerek çiftçilere gerçek zamanlı sulama imkanı sağlanıyor. Böylece çiftçiler, bitkilerin sulama ihtiyaçlarını daha hassas bir şekilde öğrenip su kaynaklarını israf etmeden verimli kullanabiliyor ve ürün veriminde artış sağlanıyor.

Proje Farklı İllerde Uygulamada

DSİ Genel Müdürlüğü, sulama otomasyonu projelerini Adana İmamoğlu Sulaması 4. Kısımda 3 bin 333 hektar, Afyonkarahisar-Çay-Selevir Sulaması'nda 410 hektar, Afyonkarahisar Çobanlar-Seyitler Sulaması'nda 250 hektar ve Denizli Hasanbeyler Göleti Sulaması'nda 212 hektar alanda tamamlayarak işletmeye aldı. Ayrıca 58 bin 832 adet sayaç, sulama otomasyonunu desteklemek amacıyla kullanılmaya başlandı.

2024 yılı içinde otomasyon şartnamesi hazırlıklarına başlayan DSİ Genel Müdürlüğü, yürürlüğe girecek şartnameye göre otomasyona geçilecek projeleri belirleyecek.

Türkiye'de su tasarrufu için yapısal tedbirler kapsamında sulama otomasyonu uygulamalarını hayata geçiren DSİ, kapalı sistem sulama alanlarında ön yüklemeli sayaç kurulumu ve hacim esaslı ücretlendirmenin yaygınlaştırılması gibi faaliyetleri de yürütüyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, küresel iklim değişikliğinin gündemde olduğu bir dönemde DSİ'nin çalışmalarının büyük önem taşıdığını vurguladı.

"Suyun olduğu yerde hayat var. Suyun olduğu yerde bereket var. Suyun olduğu yerde medeniyet var. Bu sebeple DSİ yatırımlarının artarak devamı, kapımıza kadar gelen küresel iklim değişikliği ile mücadele adına elzemdir," ifadelerini kullanan Yumaklı, suyu verimli ve tasarruflu kullanmanın önemine dikkat çekti.

Bakan Yumaklı, DSİ'nin büyük su yatırımları gerçekleştirdiğini belirterek, tarımsal sulamanın verimli ve etkin yapılması için kurum tarafından büyük projelerin hayata geçirildiğini söyledi. Sulamada otomasyonun su tasarrufu ve verimde artış sağladığını vurgulayan Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:

"DSİ Genel Müdürlüğümüz, uzun yıllardır sulama otomasyonu üzerine çalışıyor. 2023 yılından bu yana da sulama alt yapısı uygun olan her bölge müdürlüğünde otomasyon çalışması yapılması için çabalarımız sürüyor. Otomasyon uygulamasının küçük bir sulama tesisinde ya da sulama tesisinin bir kısmında yapılabileceği göz önünde bulundurularak, bölge müdürlüklerimizin sorumluluk alanındaki kapalı sulama tesislerinden otomasyon uygulanabilecek sulamaların tespiti üzerinde çalışılmaktadır. Sulama otomasyonunun ülke genelinde yayılması için planlamalarımıza devam ediyoruz."

Kaynak: İLKHA