Eser, depremin ardından Antakya başta olmak üzere bölgedeki insanlar ile görüşmeler/seanslar gerçekleştiriyordu. AmedRadyo TV ekranlarında yaptığı PsikoLüzum programı aracılığıyla da bölgedeki eksikleri ve yapılması gerekenleri zaman zaman dile getiriyordu. 

Geçenlerde yaptığı bir duyuru ile son çalışmasının önemli bir kongrede sunulmak üzere davet aldığını izleyicilerle paylaşmıştı.

Bu çalışmanın konusu tüm Diyarbakırlıları yakından ilgilendiriyor!

79F183Ed Ede8 4D42 B095 9Efabc28E950

SUR GÖZÜYLE ANTAKYA’YI GÖRMEK: YIKIM & YENİDEN YAPILANMANIN PSİKOLOJİK İZDÜŞÜMÜ ÜZERİNE BİR ÖRNEK OLAY KARŞILAŞTIRMASI

Başlıklı bilimsel bildiri kısaca; 2015-2016 yılları arasında yaşanan Sur Çatışmaları/Hendek Olayları’nın sonuçlarından Sur (Diyarbakır) ilçesi özelinde elde edilen verilerin ışığında 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler ile ciddi hasar alan Antakya (Hatay) ilçesini inceleme üzerine temellenmiş bir örnek olay sunumu.

Konunun ve çalışmanın önemini gazetemizle paylaşan Eser; bu şehirde doğdum ve çürüdüm. Sur Çatışmaları sırasında bir lise öğrencisiydim. Günlerin ne kadar kötü geçtiğini, zindan zamanları, verilen göçleri unutmak mümkün değil. Bir gün akşam haberlerini izlerken ‘’Antakya çok kötü olmuş, ya burası da öyle olsaydı, ne yapacaktık?’’ sorusu üzerine aklımda ve kalbimde bir ağırlık hissettim. Biraz da yeniden hatırladım (veya hiç unutamadım) diyebilirim. Zira olmuştu!Burası da tam olarak ‘’Antakya gibi’’ olmuştu! İki şehrin de dörtte üçü yok olmuştu! Bir mukayese oluşturabilir miyim diye oturup çalışmaya başladım. Havalimanı trafiğinden tutun da sonrasındaki ilk bir yılda verilen göçlere, bölgedeki etnik çeşitliliğin yaşanan bu toplumsal travmaların öncesi ve sonrasındaki hallerine varan geniş bir taban oluşturdum. Sur için hayli eleştiri vardı. Belki de bir şeyler eksik/yanlış/hatalı yapılmıştı. Aynı şeyler Antakya’ya yapılmasın bari diye düşündüm. Doğru, ‘’Sur, Antakya gibi’’ olmuştu pek yakın tarihte. ‘’Bari Antakya da Sur gibi’’ olmasın diye neler bulabilirimin sonucu bu çalışma oldu şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çalışmanın geliştirmeye açık olduğunu belirten Eser; okuyuculardan da katkı ve eleştiri beklediğini açıkladı. 
 

576781C7 D174 473B Bc38 3A94E04823A6

I.ULUSAL TOPKAPI PSİKOLOJİ KONGRESİ

 kapsamında sunulmak için kabul ve davet alan bildiri 29-30 Nisan tarihleri arasında Topkapı Üniversitesi Kazlıçeşme Kampüsü’ndesunulacak. Hemen ardından PsikoLüzum 112.Bölümün canlı yayın konusu olarak Amed Radyo TV ekranlarında detaylandırma yapacağını belirten Eser; Mayıs ayı içerisinde Diyarbakır’da bu anlatımı yüz yüze de gerçekleştireceğinin de müjdesini verdi.

Kaynak: Haber Merkezi