King's College London'da bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Nathalie MacDermott, Sky News'e verdiği röportajda, bir sonraki salgının yakın olabileceği konusunda dikkat çeken ifadeler kullandı.

Covid-19'un üzerinden dört yıl geçtiğini hatırlatan Dr. MacDermott, "Covid-19'un insanlar için ne kadar zor olduğunu biliyorum. Normale dönmek istiyoruz ve bunu anlıyorum. Fakat bir sonraki salgın çok yakın olabilir - iki yıl sonra, 20 yıl sonra veya daha uzun - ama biz gardımızı düşürmeyi göze alamayız. Tetikte kalmalı, hazırlıklı olmalı ve yeniden fedakarlık yapmaya hazır olmalıyız" dedi.

Dr. MacDermott, iklim krizinin bir sonraki salgının potansiyel nedeni olabileceğine de dikkat çekti ve "Dünyada sıcaklıklar arttıkça İngiltere dahil birçok ülke tehlikeli sivrisineklerin yaşayabileceği bir bölge haline gelecek" ifadelerini kullandı.

Uzman, Avrupa'da son aylarda sivrisinek ve kene kaynaklı virüslerin arttığını da belirterek, dang humması, chikungunya ve Kırım Kongo kanamalı ateşi (CCHF) vakalarının rapor edildiğine dikkat çekti.

Amazon ve Afrika'nın bazı bölgelerinde görülen ormansızlaşmanın ardından hayvanların ve böceklerin insanlara ve evlerine yaklaşması da sorunun temeli olarak görülüyor.

Editör: Basri Akaydın