138: Roma İmparatoru Hadrianus hayatını kaybetti. Trajan döneminde doğuya genişleme politikasına karşı çıkan Hadrianus, yönetimi süresince Hristiyan ve Yahudilere karşı zulüm politikaları uygulamış, birçok Hristiyan’a ağır işkenceler yapmıştır. Kur’an-ı Kerim’de anlatılan Ashab-ı Kehf’in Hadrianus zamanında yaşadıkları düşünülmektedir.

1894: İstanbul’da 474 kişinin yaşamını yitirdiği bir deprem meydana geldi.

1913: Kaliforniya’daki "Ölüm Vadisi"nde sıcaklık, 56.7 °C olarak kaydedildi. Bu, ABD'de ölçülmüş en yüksek sıcaklık derecesidir.

1940: Kağıt stoklarının azalması nedeniyle gazetelerin sayfa sayılarının sınırlandırılmasına karar verildi.

1947: Hindistan’ın ikiye ayrılmasıyla kurulan bağımsız Pakistan’da İlk Devlet Başkanı Muhammed Ali Cinnah oldu. Muhammed Ali Cinnah, "Kâidi Azam" yani "Büyük Önder" olarak anılır. Kendisi, Tüm Hindistan Müslüman Birliği ve Pakistan bağımsızlık mücadelesinin önderi ve Pakistan’ın kurucusudur.

2006: Çeçen lider ve büyük komutan Şamil Basayev, Ruslarla girilen çatışmada hayatını kaybetti. Çeçenistan Özgürlük Savaşı’nın sembol isimlerinden biri olan Basayev, savaşçı kişiliğiyle Ruslara karşı büyük kayıplar verdirmiş ve Rusların başlıca hedefleri arasına girmişti. Cevher Dudayev, Aslan Maşhadov ve Zelimhan Yandarbiyev’in şehadetinden sonra Başkomutan olup direnişi askeri ve siyasi açıdan yönetmiştir. Halen Çeçen Halkı ve İslam Ümmeti’nin kalbinde efsane komutan olarak anılmaktadır.

2018: Özbekistan'da Bakanlar Kurulu, orta dereceli okullarda başörtüsünü yasakladı.

2020: Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay kararının hemen ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı bir kararname yayımlandı. Bu kararnameyle Ayasofya Camii, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi.

Muhabir: Murat Tanrıkulu