1512: Yavuz Sultan Selim'in tahttan indirdiği II. Bayezid vefat etti. Sekizinci Osmanlı padişahı olan Bayezid, dindarlığıyla bilinir ve Bayezid-i Veli lakabıyla anılırdı.

1883: Cezayir'in Fransız sömürgeciliğine karşı mücadele eden ve Cezayir Devleti'nin kuruluşunu hazırlayan lider Abdulkadir Cezayiri Efendi hayatını kaybetti.

1919: Yunan ordusu İzmir'in işgalinden sonra Manisa'yı da işgal etti.

1926: İstiklal Savaşı'na katılmayan memurların işten çıkarılmasına ilişkin kanun kabul edildi. Bu kanunla, Kurtuluş Savaşı'na katılmaları mümkün olmayan ve çoğunlukla İstanbul'da bulunan Osmanlı Hükümeti ve Halifeye bağlı memurların tasfiyesi hedefleniyordu.

1946: Belediye seçimleri "Açık Oy Gizli Tasnif" usulüyle yapıldı fakat olaylı geçti. CHP'nin seçimde usulsüzlük yapması ve seçim güvenliğinin sağlanamaması nedeniyle Demokrat Parti seçime katılmadı. Milli Kalkınma Partisi de seçimlerin iptalini isteyerek çekildi. Hukuki girişimlerine rağmen sonuç alamadılar.

1981: 1960 askeri darbesini yapan Milli Birlik Komitesi üyeleri, 27 Mayıs'ın yıldönümünde Anıtkabir'i ziyaret etmek istediler fakat Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı izin vermedi.

1990: Hükümet, genel sağlığı tehdit ettiği gerekçesiyle İstanbul'da Belediye işçilerinin grevini durdurdu. Sokaklarda biriken çöpler nihayet toplanmaya başlandı.

1993: Salman Rüşdi'nin "Şeytan Ayetleri" kitabını yayımlamaya başlayan Aydınlık gazetesi toplatıldı. Bu lanetlenmiş kitabın başka ülkelerde de destekçileri olması ve basılmaya çalışılması, Rüşdi'nin tek başına hareket etmediğini ve uluslararası bir komplonun parçası olduğunu gösteriyordu.

1999: Danıştay Sekizinci Dairesi, başörtülü memurların uyarı cezası verilmeden işten çıkarılmasına karar verdi. Karar, başı açık görev yapmayı kabul etmeyen memurları kapsıyordu.

2003: Ukrayna Havayolları'na ait bir uçak Trabzon'un Maçka ilçesinde düştü. Uçakta bulunan 62 İspanyol askeri ve 13 kişilik mürettebat hayatını kaybetti.

2006: Cava Adası'nda 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde en az 5 bin 749 kişi hayatını kaybetti, 38 bin kişi yaralandı ve 600 bin kişi evsiz kaldı.

2019: Mısır'da Müslüman Kardeşler teşkilatı yöneticilerinden 70 yaşındaki Muhammed el-Assar, hapsedildiği cezaevinde "tıbbi ihmal" nedeniyle hayatını kaybetti.

2020: 28 Şubat Postmodern Darbesi sırasında Genelkurmay Başkanlığı makamını işgal eden emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı vefat etti. Ölümüyle birlikte 28 Şubat sürecinde Müslümanlara yaptığı zulümlerin hesabı da ahirete kaldı.

Kaynak: (Haber Merkezi)