1453: Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethederek Bizans İmparatorluğu'nu sona erdirdi. Bu olay, birçok tarihçi tarafından Orta Çağ'ın sonu olarak kabul edilir. Fetih sırasında son Bizans İmparatoru XI. Konstantin öldü. Ulubatlı Hasan, Bizans surlarına ilk sancağı dikerken şehit olmuş ve fethin simgelerinden biri haline gelmiştir. İstanbul'un fethi, hem İslam tarihi hem de Osmanlı Devleti açısından bir dönüm noktasıdır.

1914: Kanada yolcu gemisi, Saint Lawrence Körfezi'nde battı; 1.024 yolcu hayatını kaybetti.

1937: Türkiye ile Fransa arasında, Hatay’ın mülki bütünlüğünü garanti eden antlaşma Cenevre'de imzalandı. Bu antlaşma ile Hatay bağımsız oldu. Ancak, 23 Haziran 1939'da Hatay Millet Meclisi'nin Anavatan'a katılma kararıyla Hatay Devleti sona erdi. Fransa, Ankara Anlaşması ile Hatay’ın Türkiye'ye katılmasını kabul etti ve bölgeden çekildi.

1954: İlk Bilderberg Toplantısı gerçekleştirildi.

1963: Pakistan'ın doğusunda meydana gelen kasırgada 10 bin kişi hayatını kaybetti. Binlerce yaralı ve kayıp kişinin olduğu kasırgada, on binlerce insan evsiz kaldı.

1996: Siverek halkı, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel dahil 13 politikacı hakkında tazminat davası açtı. Politikacılar, Siverek’i il yapma vaatlerini yerine getirmemekle suçlanıyordu.

2014: Mısır'da askeri darbe sonrasında yapılan gayrimeşru cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, darbeci Sisi oyların %96,7'sini aldı.

2015: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Arakanlı Müslümanlar için ilk kez toplandı ve Myanmar'da yaşanan insan hakları ihlallerini görüştü. Ancak, sorunun çözümüne yönelik herhangi bir adım atılmadı.

2015: PKK, Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Kozluca köyünde Hüda Par üyesi Muhammed Şerif Şimşek ve Abdulcelil Talayhan'ı katletti. Bu köy, 90'lı yıllarda benzer saldırılarda dört kişiyi kaybetmişti.

2020: Yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında cemaatle ibadetin kısıtlanmasının ardından 74 gün sonra Türkiye genelinde ilk Cuma namazı kılındı. Müslümanlar, bu vesileyle birçok yerde şükür kurbanı kesti.

Kaynak: (Haber Merkezi)