1453: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethinin ardından şehre ilk belediye başkanı olarak Hızır Bey'i (Çelebi) atadı. Aynı gün, günümüzde İstanbul Üniversitesi olarak bilinen eğitim kurumu da kuruldu.

1740: Osmanlı Devleti ve Fransa arasında kapitülasyon antlaşması imzalandı. Bu antlaşma, Fransa uyruklu kişilere Osmanlı topraklarında özel ayrıcalıklar tanıdı.

1876: Osmanlı Padişahı Abdülaziz, tahttan indirildikten sonra bilekleri kesilerek ölmüş olarak bulundu. Doktorlar tarafından intihar ettiği kararı verilirken, yaygın kanı suikast olduğu yönündedir. Yerine yeğeni V. Murat geçti.

1913: I. Balkan Savaşı sona erdi. Bu savaşta Osmanlı Devleti, Balkan Devletleri'ne karşı büyük toprak kayıpları yaşadı. Edirne ve Kırklareli de dahil olmak üzere birçok bölge elden çıktı.

1935: Hindistan'ın Belucistan bölgesini büyük bir deprem vurdu. Depremde 20 bin kişi hayatını kaybetti.

1942: II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Köln kenti, binlerce İngiliz bombardıman uçağının saldırısına uğradı. Hava saldırısında büyük hasar meydana geldi.

1974: Türkiye'de cumartesi günlerinin tam gün tatil olması kararı alındı.

1981: Bangladeş'de Tuğgeneral Mansur Ahmet önderliğinde bir darbe gerçekleşti. Devlet Başkanı Ziyaü'rrahman hayatını kaybetti.

1992: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Sırbistan'ın Bosna'daki saldırılarını durdurması için ambargo kararı aldı.

2002: Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Hakkari ve Tunceli'deki Olağanüstü Hal'in (OHAL) 30 Temmuz 2002'de sona erdirilmesini, Diyarbakır ve Şırnak'ta ise son kez olmak üzere 4 ay uzatılmasını kararlaştırdı.

2002: Van'ın Çaldıran ilçesinde, İran sınırından kaçak yollarla Türkiye'ye girmeye çalışan 19 kişinin cesedi bulundu. Hayatını kaybedenlerin 9'u çocuktu.

Muhabir: Basri Akaydın