1517: Mekke ve Medine Osmanlı Topraklarına Katıldı

Mekke ve Medine, 1517 yılında Osmanlı topraklarına dahil oldu. Hicaz Bölgesi, Osmanlı hakimiyeti altında 400 yıl boyunca hacıların güvenli bir şekilde ziyaretine açık kaldı. Ancak Osmanlı'nın çöküş sürecinde milliyetçilik akımlarıyla birlikte Arap toprakları ve Hicaz da Osmanlı'dan ayrıldı.

1830: Fransa Cezayir'i İşgal Etti

1830'da Fransa, Cezayir'i işgal etti. Oruç Reis ve kardeşi Barbaros Hayreddin tarafından Osmanlı topraklarına katılan Cezayir, yaklaşık üç yüz yıl Osmanlı yönetiminde kaldı. İç karışıklıklar nedeniyle Fransa'nın işgaline uğrayan Cezayir, yaklaşık yüz otuz yıl boyunca Fransız hakimiyetinde kalarak büyük acılar yaşadı ve bağımsızlığına büyük bedeller ödeyerek kavuştu.

1964: Talat Aydemir İdam Edildi

20 Mayıs Darbe Girişimi'nin başındaki Albay Talat Aydemir, 1964 yılında idam edildi. 22 Şubat 1962'deki darbe girişimi nedeniyle emekli edilen Aydemir, 21 Mayıs 1963'teki ikinci darbe girişimi sonrası yargılanarak idama mahkum edildi.

1967: Gazze'nin İlhakı

5 Temmuz 1967'de İsrail Savunma Bakanı Moşe Dayan, Gazze'yi ilhak ettiklerini açıkladı.

1977: Ziya ül Hak Pakistan'da Darbe Yaptı

Pakistan Genelkurmay Başkanı Ziya ül Hak, 1977'de darbe yaparak Başbakan Zülfikar Ali Butto'yu tutukladı. Ziya ül Hak, 1988'de ABD büyükelçisi ve kurmaylarının bulunduğu uçağın düşürülmesi sonucu hayatını kaybedene kadar iktidarda kaldı. Ölümünün ardından Zülfikar Ali Butto'nun kızı Benazir Butto, seçimleri kazanarak başbakan oldu.

1993: Erzincan Başbağlar Katliamı

5 Temmuz 1993'te Erzincan'ın Kemaliye ilçesinin Başbağlar köyünde 33 Müslüman şehit edildi. Akşam ezanı okunurken camiden çıkan cemaat köy meydanında toplandı ve evlerden çıkarılan köylüler kurşuna dizildi. Katliam sırasında köyde 28 kişi öldürüldü, 5 kişi ise evlerin içinde yakıldı. Köydeki okul, cami, evler ve araçlar yakıldı. Devlet olaydan sabah saatlerinde haberdar oldu. Katliamın failleri belirlenemedi ve açılan davada kimse ceza almadı.

2014: Uluslararası Af Örgütü'nün Mısır Raporu

Uluslararası Af Örgütü, 5 Temmuz 2014'te "Modern Mısır'ın 'En Kötü' Yılı" başlığıyla Mısır'daki hak ihlallerine dair bir rapor yayınladı. Raporda, Sisi cuntasının askeri darbesi sonrasında 16 binden fazla kişinin gözaltına alındığı ve zindanlarda 80 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

2009: Urumçi Katliamı

5 Temmuz 2009'da Komünist Çin yönetimi, Doğu Türkistan'ın Urumçi şehrinde binlerce Uygurlu Müslümanı katletti. Katliamın kesin sayıları bilinmemekle beraber, büyük bir insanlık dramı yaşandı.

Muhabir: Murat Tanrıkulu