Kahramanmaraş depremi üzerinden tam bir yıl geçti. Tarihte bugün, 6 Şubat 2023'te Türkiye'yi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremler, sırasıyla 7.8 ve 7.5 büyüklüklerindeydi ve "asrın felaketi" olarak nitelendirildi.

2023 Kahramanmaraş depremleri, Türkiye'de en az 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiği, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, aralarında dokuz saatlik bir süre bulunan 7.8 Mw  ve 7.5 Mw  büyüklüklerindeki iki depremdir.

Pazarcık'taki ilk deprem, 1668 Kuzey Anadolu depreminden sonra Anadolu topraklarında yaşanan en büyük ikinci deprem ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kaydedilen en büyük deprem olarak kaydedildi. Elbistan'daki ikinci deprem ise Türkiye'de meydana gelen depremler arasında en büyük üçüncü deprem oldu.

Deprem sonrasında bölgede 400 km yüzey kırığı meydana gelirken, bölge 3 ila 9 metre arasında batıya kaydı. Bu depremler, Türkiye'de 1939 Erzincan depremini geride bırakarak, Suriye'de ise 1822 Halep depremini geride bırakarak kaydedilen en ölümcül sarsıntılardır. Aynı zamanda, 2010 Haiti depreminden bu yana dünya çapında meydana gelen en ölümcül depremdir, 300 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Muhabir: Özgür Ağar