Adana'da yaklaşık 25 bin dönüm alanda yetiştirilen tarla domatesinde hasat devam ediyor. Turfanda domates tarlada kilogramı 5-6 liradan alıcı bulurken, hasat edilen ürünler Türkiye'nin dört bir yanına ve yurt dışına gönderiliyor.

Domatesler Yandı

Bu yıl Haziran ayının başında yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle domatesin yarısı tarlada yanarken, bu yıl 100 bin ton rekolte bekleniyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde ise domates fiyatı 25 liraya kadar yükseliyor.

Aw233323 03

"Umduğumuzu Bulamadık"

Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı'na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sıcak hava nedeniyle çiftçilerin beklediği kazancı elde edemediğini belirtti. Doğan, "Bu yıl aşırı sıcaklardan dolayı domates hasadı erken başladı. 2 ve 7 Haziran arasındaki 45 derecelik sıcak hava, domateslerin en az yüzde 60'ını yaktı. Diğer illerde de domatesler aynı anda çıkınca, tarlada fiyatı 6 liranın altında satılıyor. Çiftçilerimiz domatesten para kazanamıyor" dedi.

Aw233323 06

"Domatesin Yarısı Zarar"

Adana'nın afet bölgesi kapsamına alınması gerektiğini vurgulayan Başkan Doğan, "Bu yıl domates ve diğer ürünlerde de yanık olduğu için Adana bölgesinin afet kapsamına alınmasını talep ettik. Adana'da 25 bin dönüm alanda domates ekimi var. Domates hasadı her yıl Mayıs ayında başlar ve Temmuz'un ilk haftasına kadar devam ederdi. Domateslerin çoğu yandığı için fiyatların yükselmesini bekliyorduk, ancak şu an fiyatlar 5-6 liradan satılıyor. 1 dönüm için 25 bin liraya kadar masraf var. Çiftçimiz bu masrafın ancak yarısını kazanabildi. Diğer yarısı tamamen zarar. Domates yandığı için bu yıl hasat erken bitecek" ifadelerini kullandı.

Aw233323 01

Kaynak: (İHA)