Mamçu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dikkat çekilen ve Meksika’da bir kişinin ölümüne neden olan kuş gribi hakkında bilgi verdi.

Tavuk Vebası’ olarak da bilinen kuş gribi genellikle insanlara bulaşmıyor

‘Tavuk Vebası’ olarak da bilinen kuş gribinin, Avian İnfluenza virüsünün yol açtığı bir hastalık olduğunu belirten Dr. Dilek Leyla Mamçu, "Bu hastalık genellikle kuşlarda ve evcil kanatlı hayvanlarda görülüyor. Kuş gribi, insanlarda hastalık yapan influenza virüsüne benzer bir yapıya sahip olduğundan bu isimle anılıyor. Normalde insanlara bulaşmayan kuş gribi, hayvanlar arasında bazı belirtilerle bulaşıyor. Bu belirtiler arasında hayvanın ateşinin çıkması, tüylerinin kabarması, iştahsızlık ve halsizlik bulunuyor. Ayrıca, yumurta veriyorsa veriminin düşmesi ve bu belirtileri gösteren hayvanların genellikle toplu olarak ölmesi gözlemleniyor." dedi.

Kuş gribinin iki türü var

Kuş gribinin iki türü olduğunu ifade eden Dr. Mamçu, "Biri yüksek patojenik olan, diğeri düşük patojenik olan. Şu anda gündemde olan Meksika’daki vaka düşük patojenik türden. Hastalık, veteriner hekimler tarafından özellikle endemik görüldüğü bölgelerde kolayca teşhis edilebiliyor. 2018 yılında dünya genelinde bir kuş gribi salgını yaşanmış, özellikle Uzak Doğu'da başlamıştı. Yaklaşık 860 insan vakası bildirilmiş ve 454 ölüm gerçekleşmişti. Bu durum, kanatlı hayvan endüstrisi için ciddi bir tehlike oluşturmuş ve pandemi endişelerini artırmıştı. Meksika’da görülen vaka da bu endişeleri yeniden gündeme getirdi ancak Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre bu vakanın düşük patojenik olduğu ve çok hızlı yayılmayacağı düşünülüyor. Yine de pandemi endişesi sürüyor." diye konuştu.

İnsanlara solunum yoluyla bulaşıyor

Kuş gribinin insanlara bulaşması durumunda, hastalığın genellikle kişiden kişiye solunum yoluyla yayıldığını vurgulayan Mamçu, "Başlangıçta hastalık insanları etkilemez fakat kuşlardan geçtiği için mesleki maruziyeti yüksek olanlar, özellikle tavuk çiftliklerinde çalışanlar ve aileleri risk altında. Tavuk eti ve yumurta tüketiminin hastalığa yol açması mümkün değil; çünkü bu ürünler pişirilirken ısı ile işlem görüyor ve virüs etkisiz hale geliyor. Ancak çiğ yumurta tüketimi önerilmiyor, çünkü virüs bu şekilde bulaşabilir. Virüs dış ortamlarda hassas olmasına rağmen 56 derecede 30 dakikada ölüyor. Bu nedenle virüse maruz kalınan alanların temizlenmesi ve kıyafetlerin yüksek ısıda yıkanması gibi önlemler alınmalı." şeklinde uyarılarda bulundu.

Kuş gribine karşı bir aşı yok

Hastalığın insanlardaki belirtilerinin grip belirtilerine benzediğine de dikkat çeken Dr. Mamçu, "Hapşırık, öksürük, baş ağrısı ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerle kendini gösterir. Hastalık ağır seyrettiğinde hasta daha hızlı kötüleşebilir. Bu nedenle hastanın daha önce ciddi hastalıklar geçirip geçirmediğinin belirlenmesi önemli. Kuş gribine karşı şu anda etkili bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün uyguladığı aşı, insan influenza virüsüne karşıdır; kuş gribine karşı bir aşı mevcut değil. Bu belirtileri gösteren kişiler, özellikle mesleki maruziyet durumunda veya riskli bölgelere seyahat etmişlerse, en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak test yaptırmalı. Erken teşhis çok önemli ve hastalığın izole edilmesi gerekiyor." dedi.

Editör: Basri Akaydın