Daha Kaymakam tam resmi açıklama yapmadan, ilk önce Belli Köyünde Doğan ailesinin örnek girişimi ve bugün Bismil Balcılar ( Selevdun) köyünde eski muhtar Hacı Abdülmuhsin Çelebi vefatı üzerine Çelebi aileside bu örnek uygulamaya ön ayak oldu. 

Balcılar köyünde Çelebi ailesinin maddi imkanlarına rağmen Taziye yemeği kaldırma uygulamasına ön ayak olması toplum tarafında takdir edildi.

Vefat eden Hacı Abdülmuhsin Çelebi’nin oğlu Metin Çelebi Bismil Habere yaptığımız açıklamada şunları söyledi. Babam vefatı üzerine Bismil müftümüz, Kanaat önderleri ve toplum illeri gelenleri talep ve ısrarı üzerine biz de aile olarak Taziye yemeği kaldırma uygulamasına destek verdik. Allah hepinizde razı olsun dedi. 
 

80905D12 A1E7 4B52 8Fc7 8986101C3052

Bismil’de yıllarca tartışıyordu. Kaldırmaya doğru gidiyor.

Bismil müftüsü Dr. Enver Polatoğlu, Bismil habere yaptığı açıklamada, 

Balcılar köyünde Çelebi ailesini Başı sağolsun, daha karar resmiyet kazanmadan, bu uygulamaya destek verdiği için Allah onlarda razı olsun. 

Bismil Kaymakamı Taziye yemeği uygulaması kaldırılması için, Kanaat önderleri, Merkez ve Köy imamları ve Mahalle muhtarları ile toplantı yaptı. 

En son bu Salı günü Kaymakam bey bir toplantı daha yapılarak, Taziye yemekleri kaldırma esasları belirleyip, Kamuoyuna duyuru yapılacaktır. Dedi. 

Bir yanda dökülen göz yaşları ve ağıtlar; öbür taraftan taziyeye gelenlere yemek ikramı... Mahcup olmamak, misafirleri memnun etmek için gösterilen çabalar verilen taziye yemekleri...

Bu yanlış geleneği Kaymakam, bir resmi yazıyla imam ile müftüleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişare etti. 

Kaymakam, Bismil bir model olsun istiyor ve bu uygulamaya son veriyor. 

Müftü Polatoğlu, Cenazede bize düşen, dua okuyup başsağlığı dilemek ve vazifemizi yaptıktan sonra oradan ayrılmaktır. Cenaze evinde sanki bayram havasında yemek yenmesini beklemek ya da ikramı beklemek, cenaze sahibinin de bu psikolojiyi içerisine girip bu mahcubiyet içerisinde 'ben yemek ikram etmezsem gelenlere ayıp olur', diye sağdan soldan borç alması ve bankadan kredi çekmesi kabul edilir bir şey değil.” Dedi. 

Muhabir: Sedat Erdinç