2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçları takvime göre 17 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak.

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Ertuğrul Tut, sınava giren öğrencilere tercih dönemi öncesinde meslek seçimi konusunda bazı tavsiyelerde bulundu.

Hangi Mesleği Seçmeliyim?

Üniversite adaylarının kafalarındaki en önemli sorunun ‘Hangi mesleği seçmeliyim?’ olduğunu belirten Tut, “Bu süreçte adayları bilgi bombardımanına tutacak çok fazla dış etken var. Bu dış etkenlerin fazlalığı, meslek seçim motivasyonunu olumsuz etkileyebiliyor. Yıllardır hayali kurulan bölüm yerine farklı mesleklere yönelim olabiliyor, bu da ileride meslek hayatında mutsuzluk ve birçok probleme yol açabiliyor,” dedi.

Araştırılmadan Listeye Eklenen Bölümler Pişmanlık Yaratabiliyor

Özellikle tercih döneminde, hiç düşünülmeden veya araştırılmadan listeye eklenen programların sonradan pişmanlık oluşturabileceğini ifade eden Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Ertuğrul Tut, “Meslek seçerken veya listeye dahil edilirken farklı kaynaklardan ve uzmanlardan mutlaka bilgi edinilmeli ve mesleğin kişilikle uyumu dikkate alınarak bölüm tercihi yapılmalıdır. Bu süreçte mesleki yönlendirme envanterleri, kariyer testleri ve üniversitelerdeki hocalardan yardım almak faydalı olabilir. Bazı mesleklerin sosyal medyada parlatılması, o bölümden mezun olan herkesin aynı başarıyı yakalayacağı algısını oluşturabiliyor, bu da mezuniyet sonrası büyük hayal kırıklıkları yaşanmasına neden olabiliyor. Meslek araştırırken doğru kaynaklardan bilgi almak ve bunları kişilik süzgecinden geçirmek önemli,” şeklinde konuştu.

Meslek Tanıtım Günleri, Fuarlar ve Kariyer Günleri Faydalı Oluyor

“Tercih sürecinde üniversitelerin meslek tanıtım günleri, fuarlar ve kariyer günleri, mesleklerle ilgili kafada olan soru işaretlerini gidermek için oldukça önemli,” diyen Tut, farklı yerlerden bilgileri toparlamanın ve karşılaştırmanın sürecin daha sağlıklı sonuçlanmasını sağlayacağını söyledi.

Akademik başarı ve mesleki başarının birbirini tamamlayan süreçler olduğuna da işaret eden Ertuğrul Tut, “Akademik başarı, mesleki alternatifleri artıracaktır. Meslek seçim sürecinde ilk adımı doğru atmak, domino etkisi yaratacaktır. Akademik başarı, mutluluk ve mesleki başarının da gelmesini sağlayacaktır. Ancak burada en önemli nokta, kendimize uygun ve mutlu olacağımız mesleğin eğitimini almaktır. Mesleki başarının bir diğer sırrı, icra edilecek meslek için alternatifler oluşturmaktır ve bunu sağlayacak unsur da iyi bir akademik eğitimdir,” dedi.

Aileler Kendi Hayallerini Çocukları Üzerinde Gerçekleştirmek İstiyor

Tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu, ailelerin kendi hayallerini çocukları üzerinde gerçekleştirmek istemeleri. Bu konuda da dikkatli olunması gerektiğini belirten Tut, “Meslek seçiminde bulunacak adayın düşünceleri, kişilik yapısı ve görüşleri dikkate alınarak yönlendirme yapılması oldukça önemlidir. Adayların, ikilemde kaldıkları meslekler ile ilgili kişilik yapısına uygun olumlu ve olumsuz getirilerini yazarak ortaya çıkarmaları ve kendilerini tanıyarak bu süreci yönetmeleri oldukça olumlu katkılar sağlayacaktır,” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Kaynak: İLKHA