I M G 5865

Yazan; Kenan Gültekin 

KÖŞE YAZISI 

Bismil’de Ticaret Ahlaki yoksunluk en fazla iş, çalışma ve ticaret alanında gerçekleşmektedir. 

İster bireysel ilişkilerimizde, ister iş hayatında ahlak kuralları hep aynıdır. Ahlaklı olmak demek, yalan söylememek, aldatmamak, çalmamak, rüşvet alıp vermemektir. 

Nasıl özel ilişkilerimizde dürüst olmak zorundaysak, iş hayatında da dürüst olmak zorundayız. Yalan söylemek, gerçeği gizlemek, aldatmak, hile yapmak sadece bireysel ilişkilerimizde değil, her yerde ve her alanda, ahlaksızlıktır.

Bir yanda aldatılan müşteriler, işçinin hakkını vermeyen işverenler diğer tarafta ise aldığı ücreti hak etmeyen ve işi suiistimal eden iş görenler var. 

Böylelikle iş ve ticaret hayatının pek çok safhasında ahlâk dışı davranışlar âdeta ayyuka çıkmış vaziyettedir. Bu ise beraberinde kul hakkını ihlâl eden ve helâl-haram kazanç duyarlılığını referans noktası olmaktan çıkaran bir tabloyu ortaya koymaktadır. 

Özel alanda iş ve ticaret hayatında kendisini hissettiren bu davranışlar, genel alanda ise toplumsal etkileri bakımından büyük olumsuz etkiler meydana getirmektedir.

Bu nedenle ahlak, en az kalite kadar önemlidir.

Ticari ahlak, ürün yada hizmetin vaadi ile sunduğunun aynı olması, paydaşlara karşı açık ve şeffaf olunması ile sağlanacak ticari bir erdemdir.

İnsanlar arasındaki ilişkiler samimiyet, güven ve dürüstlük gibi güzel ilkelerin gölgesinden çıkarak, maddî hesapların öncellendiği bir alana doğru sürüklenmekte ve insan olma meziyeti göz ardı edilmektedir.

 Bu konuda bölgede olduğu gibi, Bismil hem içerde hem dışarıda kötü bir imaja sahip olmamak için, bu konuda hepimiz özerimize düşen görevi yerine getirip, güzel Bismilimizi bu imaja sokmayalım.

Unutmayın, dürüst olmayan ve ticari ahlaka sahip olmayan kişi/kişiler hayata başarılı olamazlar. Belki kısa vadede kazabilir, ama uzun vadede hüsrana uğrayacaklardır. 

Onun için Dürüst insanlar hem Allah katında ve hemde toplumda değerlidir. 

Kaynak: Haber Merkezi