31 Mart 2024 Pazar günü Türkiye'de mahalli idareler seçimi için hazırlıklar devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği seçim takvimine göre, seçmen listeleri muhtarlıklarda askıya çıkarıldı ve seçmenlerin isimlerini 17 Ocak'a kadar kontrol etmeleri isteniyor. Listede isimlerini bulamayanların, 17 Ocak'a kadar il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat'ta başlanacak. Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği seçim takvimine göre, siyasi partilerin aday adayı listelerini ilgili seçim kurullarına 20 Şubat'a kadar bildirmeleri gerekiyor. Geçici aday listeleri 23 Şubat'ta, kesin aday listeleri ise 3 Mart'ta ilan edilecek.

Seçimde tek zarf kullanılacak. Büyükşehirlerde seçmenler, büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy kullanacak. Diğer kentlerde il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy verilecek. Köylerde ise il genel meclisi üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar meclisi için oy kullanılacak. Oy pusulaları beyaz, turuncu, mavi ve sarı renkte olacak, seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

Oy kullanma saatleri de belirlendi. Doğu illerinde oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak, diğer illerde ise 08.00-17.00 olacak.

Yurt dışında yaşayan seçmenler bu yerel seçimde oy kullanamayacaklar. Ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlüler için ise cezaevlerinde sandık kurulacak. (Haber Merkezi)

Kaynak: HABER MERKEZİ