Bayraktar'ın ifadelerine göre, Türkiye, Rus gazına olan bağımlılığını azaltmayı ve enerji kaynaklarını çeşitlendirmeyi hedefleyen bu anlaşma kapsamında, yıllık 2,5 milyon ton LNG tedarikini içeren uzun vadeli bir anlaşma üzerinde çalışıyor.

Enerji piyasası analizlerine göre, bu anlaşmanın Türkiye'ye yıllık yaklaşık 1,1 milyar dolarlık bir maliyeti olacak ve ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 7'sini karşılayacak.

Bayraktar, Rusya ile olan uzun vadeli sözleşmelerin 2025 yılında sona ereceğini ve İran ile gelecek yıl sona ereceğini belirtirken, enerji güvenliğini sağlamak için farklı kaynaklardan doğalgaz ithalatı yapılması gerektiğini vurguladı. "Bu kaynaklar Rusya, Azerbaycan, İran veya LNG gibi seçenekler olabilir. Hangi gazın en uygun olduğuna bakacağız" dedi.

Türkiye'nin neredeyse tüm doğalgazını ithal ettiği ve Bayraktar'ın açıklamalarına göre tek bir tedarikçiye bağımlılığını azaltmak için yeni bir tedarik portföyü oluşturmayı hedeflediği belirtiliyor.

Bayraktar ayrıca, Exxon ile anlaşmanın ticari şartlarının halen müzakere edildiğini ve geçen yıl Türkiye'nin ABD'den 5 milyon ton LNG ithal ettiğini ifade etti.

Exxon, LNG portföyünü 2030'a kadar yıllık 40 milyon tona çıkarmayı planlarken, ABD'de Meksika Körfezi'nde QatarEnergy ile birlikte yeni bir LNG ihracat terminali inşa ediyor.

Editör: Basri Akaydın