Katliam gibi arazi kavgasında Dünya basını bile, Bismil’deki arazi kavgasını yazdı. 

TBMM gündeminde giren Bismil Serçeler (Şıdada) Taş ve Alyamaç kan davasının sona ermesi için, devreye giren Bismil Kanaat önderlerin "barış elçileri"yaptıkları görüşmelerle taraflar arasında husumeti sonlandırmak için tarafları ikna etmeyi başardı.

I M G 5923

Barış Töreni; 31 Mayıs 2024 Saat: 14:00’de bir düğün salonunda Bismil tarihinin belkide en büyük barış törenine sahne alacak.

Geçen sene bereketli topraklar üzerine ölüm yağdı:

Bismil’de geçen sene ne oldu?

Diyarbakır Bismil'de arazi anlaşmazlığı yüzünden çıkan kavgada 9 canımız gitti. 

Bismil ovası sadece Diyarbakır'ın değil, belki de bütün bölgenin en verimli topraklarına sahip bir ilçedir. Ovada arpa, buğday, mısır, ayçiçeğinin yanı sıra kalitesi yüksek bir pamuk da yetişiyor. Bismil'de arazinin yüzde 95'inde tarım yapılıyor.

Şimdiye kadar 15 alanda yapılan kazılar, ilçenin tarihinin 12 bin yıl öncesine dayandığını ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını gösteriyor.

Toprağıyla, tarihiyle ve Dicle ile cazibe merkezlerinden olan Bismil, 15 Haziran'da arazi kavgasında 9 kişinin öldürülmesiyle gündeme geldi. 

I M G 5925

Türkiye, bu olay nedeniyle Bismil'i konuşmaya başladı.

Bu sefer 31 Mayıs 2024 tarihinde Türkiye bu sefer inşallah Bismil’de Barışı konuşacak. 

Barış töreni; 31 Mayıs 2024 tarihinde Bozçalı Düğün salonunda Siyasi parti milletvekilleri, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Bismil kaymakamı Enver Hakan Zengince, Diyarbakır alay komutanı ve Diyarbakır protokolü ile Bismil’de siyasi partileride davet edildi. 

Bismil Kanaat Önderleri başkanı Hasan Vural, Bismil Habere yaptığı açıklamada, 15 Haziran 2023 tarihinde Şidadi (Serçeler) köyü ile Sarıhüseyin mezrasında, Taş ve Alyamaç ailesi arasında başlayan kavgada 9 kişi hayatını kaybetti, kadınlar dul, çocuklar ise yetim kaldı. İnşallah bundan sonra ilçemizde bu tür kavgalar olmaz. Dedi. 

I M G 5924

Başkan Vural, Bismil Kanaat önderleri girişimleri sonucu, hapiste bulunan taraflarla konuşarak, aileleri barışa ikna ettik. 31 Mayıs 2024 Cuma günü saat 14:00’da Bozçalı düğün salonunda en az 1000 kişilik yemekli barış töreni inşallah yapılacaktır.

Bismil Kanaat Önderleri derneği başkanı Hasan Vural, Biz dernek olarak halkımızın huzur ve barış içinde yaşamasını istiyoruz. Kanaat önderi tarafsız bir dernek olup, Cuma günü barış törenine sayın Valimiz, Kaymakamımız, Alay komutanı, ve bu barış için uğraşan Milletvekilleri de davet ettik.dedi. 

Vural, Bismil Kanaat Önderleri siyasi partilere eşit mesafede olup,, davet ettik. Bismil kanaat önderlerin amacı bölgeye ve ilçemize hizmet içindir. Diye konuştu. 

Cuma günü Emniyet barış alanında geniş güvenlik önlemleri alacak

Edinilen bilgilere göre, Bismil Kaymakamlığı barış töreninde her hangi bir olaya sebebiyet vermemek için geniş güvenlik önlemleri alacak.

I M G 5921

Bismil Kanaat Önderleri derneği başkan yardımcısı ve Tepe eski belediye başkanı Ahmet Çelebi, Bismil Habere yaptığı açıklamada, bölgemizde, Hz. Nuh’un mirası olan kardeşlik, birlik, beraberlik düsturuyla bu topraklarda el ele gönül gönülle birlikte yaşıyor, yaşamaya da devam edeceklerini ifade ederek, Unutmak istediğimiz üzerine perde çekmek, geçen sene Bismil’de menfur bir olay yaşadık. Kanaat Önderleri çabaları ile inşallah bu Cuma günü en güzel örneklerinden biri için tarafları bir araya getireceğiz. Geçmişte yaşanan menfur olaylar üzerine bir sünger çekip yarına hep birlikte gençlere de örnek olacak şekilde el ele yürüyecek, burada sevgi saygı bağlarını yeniden yeşertip yaşatacağımızı göstermek için bir araya getireceğiz. Allah kimsenin başına bu tür belalar getirmesin. Diye konuştu. 

Kaynak: Haber Merkezi