Yaşlı Nüfusun Artışı Tarihi Bir Rekor

1935 yılında %3,9 olan yaşlı nüfus oranı, 2023 yılında %10,2'ye yükselerek Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi gördü. Bu artış, son 10 yılda yaşlı nüfusun %27 oranında arttığını gösteriyor.

İstanbul Yaşlı Nüfusun Lideri

Yaşlı nüfus açısından iller kıyaslandığında İstanbul 1 milyon 238 bin 899 kişi ile ilk sırada yer aldı. Bu ilin ardından Ankara ve İzmir geliyor. Yaşlı nüfusun en az olduğu iller ise Bayburt, Hakkari ve Kilis.

İstanbul'un Yaşlı Nüfusu Birçok İlin Genel Nüfusundan Fazla

İstanbul'un yaşlı nüfusu, Denizli, Sakarya, Muğla, Eskişehir, Malatya, Tekirdağ ve Aydın gibi 65 ilin genel nüfusundan daha fazla. Bu durum, Türkiye'nin yaşlanma sorununu daha da net bir şekilde ortaya koyuyor.

Türkiye'nin Ortanca Yaşı da Yükseliyor

Yenidoğan bebekten en yaşlıya kadar nüfusu oluşturan kişilerin yaşları küçükten büyüğe doğru sıralandığında ortada kalan kişinin yaşını gösteren "ortanca yaş" 2013'te 30,4 iken, geçen yıl 34'e yükseldi. Bu artış, Türkiye'nin nüfusunun sadece yaşlanmadığını, aynı zamanda "yaşlı bir nüfusa" sahip olduğunu da gösteriyor.

En Yüksek Ortanca Yaş Sinop'ta

Sinop 42,8 ile en yüksek ortanca yaş değerine sahip il olurken, bu ili Giresun ve Kastamonu izledi. En düşük ortanca yaşa sahip il ise 21,2 ile Şanlıurfa.

Kaynak: (Haber Merkezi)