Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece Türkiye saatiyle 00.20'de uzaya fırlatılacağını belirterek, "Bu bizim için büyük bir gurur. Türksat 6A, yüksek teknolojiye sahip altyapısıyla ülkemizin uzay çalışmalarında önemli bir dönüm noktası olacak. Uydunun roketten ayrılmasından sonra yaklaşık 70'inci dakikada geçici yörüngesine ulaşarak ilk sinyali almayı hedefliyoruz." dedi.

Uraloğlu, Türksat 6A'nın tüm testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından 4 Haziran'da ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ndeki SpaceX tesislerine gönderildiğini hatırlatarak, "Başarılı bir nakil sürecinin ardından başlayan ve yaklaşık 1 ay süren fırlatma prosedürlerinde de sona geldik." ifadelerini kullandı.

Türksat 6A 5 Milyar Nüfusa Ulaşacak

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın fırlatılmasının Türkiye'nin uzay alanındaki bağımsızlık hedefinin önemli bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, "Bu proje, mühendislerimizin bilgi birikimini ve ülkemizin teknolojik kapasitesini ortaya koyuyor. Türksat 6A, Türkiye'nin haberleşme kapasitesini artırmanın yanı sıra bölgesel ve küresel ölçekte de rekabet gücümüzü artıracak. Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi mevcut uydularımızın hizmet vermediği bölgeler de kapsama alanına girerek yerel televizyon kanallarına ulaşacağız." dedi.

Uraloğlu, Türksat 6A ile Türkiye'nin uydu kapsama alanının 3,5 milyardan 5 milyara çıkacağını belirterek, "KU-Bantta televizyon yayını yaptığımız uydularımızı yedekleyecek frekans bantları da yer alıyor. Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat'ın uydu hizmeti ihracatının önemli ölçüde artmasını planlıyoruz." dedi.

"35.786 Kilometre Uzaklıkta Konumlanacak"

Bakan Uraloğlu, mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A'nın Türkiye'nin uydu kapasitesini önemli ölçüde artıracağını belirterek, "Türksat 6A'nın bir aylık yolculuğunun ardından Dünya'dan 35.786 kilometre uzaklıkta konumlanacak. Türksat 6A, 8.4 kilovat güce sahip olacak." dedi.

"Türksat 6A uydusu, TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak. Ayrıca Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek. Türksat, 6 aktif haberleşme uydusu ile dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini sağlamlaştıracak." şeklinde konuştu.

Muhabir: Murat Tanrıkulu