Berdan MARDİNİ'nin  Artuklu ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki kırsal bir mahalle olan Yaylabaşı'da, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından desteklenen fabrikaya getirilen menekşeler, 500 kilogramlık 6 kazana yerleştirilerek menekşe yağına dönüştürülüyor.

Fabrikanın yakınında bulunan ve geniş bir alana yayılan menekşe tarlaları, "Lavandula angustifolia" türü olarak bilinen menekşelerle dolup taşıyor.

Menekşelerin fabrikada işlenmesi sonucunda elde edilen lavanta yağı ve suyu, sadece yerel pazarda değil, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinde de satılıyor.

İşlenen ürünlerin yanı sıra menekşenin artıkları, yağı ve suyu da ihraç edilmek üzere ham madde olarak kullanılıyor.

Menekşe hasadına katılan Berdan MARDİNİ , yerel ekonomiye katkı sağlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, 2016'da fabrika kurma kararı aldıklarını ve bugün bu noktaya geldiklerini dile getirdi.

MARDİNİ , üretim alanına yaklaşık 60 dönümle başladıklarını ancak şu anda 600 dönüme ulaştıklarını ve Mardin'in menekşelerinin turizme katkı sağlamasını hedeflediklerini ifade etti.

Bu sayede şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin Mardin'in menekşelerini de görebileceğini vurgulayan MARDİNİ , "Fabrikada kadın istihdamının %90'ını sağlamamızdan dolayı çok mutluyuz. Sezon boyunca 400 kişi çalışıyor." diye ekledi.

MARDİNİ , hasadın ardından çuvallara doldurulan menekşelerin fabrikaya raylı bir sistemle taşındığını ve bakır kazanlarda buharlaştırıldığını, ardından belirli işlemler sonucunda menekşe suyu ve yağı elde ettiklerini açıkladı.

"DÜNYANIN EN PAHALI HAM MADDESİ"

Menekşe ve lavantanın yanı sıra 102 farklı ürün ürettiklerini belirten MARDİNİ , "Almanya, Azerbaycan ve Kazakistan ile görüşmelerimiz devam ediyor. Burada dünyanın en değerli ham maddesini üretiyoruz. Geçen yıl bir kilosu 14 bin eurodan satıldı. Zor bir ürün. Menekşe kokusu gerçekten eşsiz." şeklinde konuştu.

Tarlada çalışan kadınlardan Fatma Taşkın (19), ailesine destek olmak için kardeşiyle menekşe hasadı yaptıklarını belirterek, kendilerine sunulan bu fırsattan dolayı minnettar olduklarını dile getirdi.

Fatma Erten (54) ise sabah erken saatlerde menekşe toplamak için tarlaya gittiklerini ifade ederek, burada keyifle çalıştıklarını söyledi.

Kaynak: AA