Proje Detayları ve Hedefler

100 milyar ABD doları değerindeki bu projenin inşaatına 2025 yılına kadar başlanması hedefleniyor ve 2050 gibi erken bir tarihte tamamlanarak faaliyete geçmesi planlanıyor. Manyetik doğrusal motorlarla çalışan robot arabalar, insanları ve kargoları roket maliyetinin çok altında bir maliyetle yeni inşa edilen bir uzay istasyonuna taşıyacak. Oraya varmak yaklaşık yedi gün sürecek.

Uzay Seyahatinde Yeni Dönem

Bilim insanları, uzay asansörünün Mars'a ulaşma süresini altı ila sekiz aydan üç ila dört aya, hatta 40 güne kadar kısaltabileceğini öngörüyor.

Maliyet Avantajı

İnsanları ve nesneleri roketlerle uzaya fırlatmak son derece pahalıdır. Örneğin, NASA dört Artemis Ay misyonunun fırlatma başına 4,1 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyor. Uzay asansörü, roket ve yakıt ihtiyacını ortadan kaldırarak bu maliyetleri önemli ölçüde azaltmayı amaçlıyor. Bazı tasarımlara göre, uzay asansörleri yükleri elektromanyetik araçlarla yörüngeye taşıyacak.

Ekonomik Fark

Uzay mekiği kullanmak, kargoyu uzaya taşımak için kilogram başına yaklaşık 22 bin dolar tutarken, uzay asansörü için tahmin edilen maliyet yaklaşık 200 dolar civarında olacak.

Editör: Basri Akaydın