Bizim güneş sistemimizden yaklaşık 100 ışık yılı uzaklıktaki HD 110067 adlı turuncu bir cüce yıldızın çevresinde dönen 6 gezegen bulunuyor.

Araştırmacılar, her gezegenin son derece nadir ve mükemmel bir uyum içinde komşusuyla yörüngede döndüğünü ve bir milyar yıl önceki oluşumlarından bu yana muhtemelen değişmeden kaldıklarını söylüyor.

Bilim adamları, 6 gezegenin "hassas" ve "çok düzenli" hareket ettiğini, rezonans diye bilinen mükemmel bir senfoniye benzer şekilde hareket ettiğini buldu.

Bu gezegen sistemi, Bern Üniversitesi'nden Hugh Osborn'un belirttiği gibi, Güneş dışındaki yıldızların yörüngelerinde keşfedilen 5 binden fazla ötegezegen arasındaki rezonansların ve birkaç gezegene sahip sistemlerin nadir olduğu bir durum sergiliyor.

Gökbilimciler, Neptün'ün boyutundan daha küçük olan bu gezegenlerden gelen radyo sinyallerini araştırarak, geçmiş ya da günümüz uzaylı teknolojisine dair kanıtları bulmaya çalışıyor.

Araştırmacılar, Dünya'da şehir ışıklarından yayılan emisyon gibi teknoloji işaretlerini inceleyerek, uzaylı uygarlıkların izlerini bulma çabalarını sürdürüyor.

Son araştırmada bilim adamları, ABD'nin Batı Virginia eyaletindeki Green Bank Teleskobu'nu (GBT) kullanarak 1 ile 11,2 gigahertz arasındaki frekansları incelediler.

Henüz herhangi bir teknolojik işaret bulunamamış olmasına rağmen, bu "olağandışı" güneş sistemi, bazı gezegenlerinin sıvı suya sahip olma olasılığı nedeniyle, gelecekteki çalışmalar için ilginç bir hedef olmaya devam ediyor.

Kaynak: (İLKHA)