Bursa Şehir Hastanesi Diyetisyeni Pınar Bozkurt, kış aylarında da düzenli su içmenin önemini vurguladı. Susamanın vücudun su ihtiyacını gösteren bir işaret olduğunu, ancak kışın bu hissin azaldığını belirten Bozkurt, "Sağlığımız için 4 mevsimde de susamadan su içmeliyiz." dedi.

Sağlıklı bir yetişkinin günlük su ihtiyacının ortalama 8-12 bardak olduğunu hatırlatan Bozkurt, süt, ayran, meyve suyu, maden suyu ve çorbaların da sıvı alımına katkıda bulunduğunu söyledi. Bozkurt, "Ancak çay ve kahve, içerdikleri kafein nedeniyle vücuttan su atılımını artırır ve dehidrasyona yol açabilir." diye konuştu.

Bitki çaylarının da fazla tüketildiğinde sıvı kaybına neden olabileceğini belirten Bozkurt, "Bitki çayları tıbbi etkiye sahiptir. Ekinezya, yeşil çay, zencefil ve zerdeçal gibi bitkiler bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle bitki çaylarını günde 1-2 bardaktan fazla tüketmemeli ve sağlık sorunumuz varsa doktorumuza veya diyetisyenimize danışmalıyız." dedi.

Bozkurt, meyve suları, tatlandırılmış ve aromalandırılmış içeceklerin de sağlıklı sıvı kaynakları olmadığını vurguladı. "Bu içecekler kimyasal şeker, kafein, katkı ve koruyucu maddeler içerir. En sağlıklı içecek sudur. Çay, kahve ve meyve suyu gibi içecekler suyun yerini geçemez ve hatta vücuttan su atılımını artırabilir. Bu nedenle her zaman elimizin altında su bulundurmalı ve her yaşta su içmeye özen göstermeliyiz." diye konuştu.

Kaynak: (İLKHA)