Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Diyetisyeni Birsen Yılmazer, yaz aylarında sağlıklı beslenmenin ve yeterli sıvı alımının önemine dikkat çekti.

Yılmazer, yazın artan sıcaklıklarla birlikte vücudun daha fazla sıvı ve elektrolit kaybettiğini ve yeterince sıvı alınmadığında baş ağrısı, bulantı, halsizlik ve baygınlık gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini ifade etti.

"Susamayı Beklemeden Düzenli Su İçelim"

Yılmazer, "Günlük en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterelim. Ancak egzersiz yapıldığında bu miktar artabilir. Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınalım. Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak duralım. Gün boyunca sade maden suyu, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları ve soğuk bitki çaylarını da tercih edebiliriz. Susamayı beklemeden düzenli su içelim. Günlük beslenmemize; meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar gibi çeşitli yiyecekleri dahil edelim. Gün içinde toplam 6 porsiyon sebze ve meyve tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir." dedi.

"Ağır ve Yağlı Yiyeceklerden Kaçınmalıyız"

C vitamini içeren besinlerin tüketilmesini öneren Yılmazer, "Özellikle yeşil sebzeler folik asit, potasyum ve C vitamini açısından zengin olduğu için tercih edilmelidir. Yaz aylarında ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bu tür yiyecekler sindirimi zorlaştırabilir ve enerji seviyelerini düşürebilir. Bunun yerine hafif ve ferahlatıcı yiyecekler tercih etmeliyiz. Et tüketimini haftada 2 veya 3 defaya düşürelim. Yazın tatlı ihtiyacı artar. Ancak çok fazla şekerli, şerbetli ve yağlı tatlı tüketmek sağlığınıza zarar verir. Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için taze meyve, donmuş yoğurt, meyve salataları ve meyveli smoothieler tercih edelim. Yaz aylarında tatil sezonu açılır ve açık büfelerde kontrollü porsiyon tüketimi önemli hale gelir. Tabağınıza farklı yemekler alsanız da toplamının bir porsiyonu aşmamasına dikkat edin. Tabağınızın dolu görünmesi için salata ve sebzeleri daha fazla yerleştirin. Mayonez, krema ve yağlı sos eklenmiş yiyecekleri tercih etmeyin veya miktarını sınırlı tutun." ifadelerini kullandı.

"Dışarıda ve Açıkta Satılan Yiyecekleri Tüketmeyin"

Yılmazer, son olarak şu önerilerde bulundu:

"Yaz aylarında gıda zehirlenmelerinden korunmak için hijyene önem verin. Artan besin zehirlenmelerine karşı dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmeyin. Çabuk bozulan ve riskli besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmeyin. Besinlerin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması aşamalarında hijyene dikkat edin. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı izlemek, yeterli su tüketmek, hafif yiyecekleri tercih etmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak, kilo kontrolünü sağlamanıza yardımcı olacaktır."

Kaynak: (İLKHA)