Soğuk havaların gelmesiyle birlikte hastanelerin acil servislerinde artış yaşandı.. Şikayetlerin koronavirüs belirtilerine benzer olması, yeni bir salgın iddialarını gündeme getirdi.. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konu hakkında açıklama yaptı..

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, artan vaka sayılarına dair yaptığı açıklamada, solunum yolu hastalıklarının sık görüldüğü bir mevsimde olduklarını belirterek, "En çok artışı, nezle olarak adlandırdığımız enfeksiyonlarda yaşıyoruz. Soğuk hava nedeniyle kapalı alanlarda geçirilen süre arttığı için nezle daha hızlı yayılıyor." açıklamasını yaptı.

Gripsalgini2

Koca, sosyal medya paylaşımında, Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Ünal'ın hastalığın yayılmasını önlemek için alınması gereken tedbirleri anlattığı videoya da yer verdi.

Ünal, solunum yolu enfeksiyonlarının üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere iki grupta incelendiğini ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:

Covid 19 56
- Üst solunum yolu enfeksiyonları, soluk borusunun aşağısına kadar olan enfeksiyonları kapsar. Sinüzit, faranjit, nezle, otit gibi bir dizi enfeksiyon bu gruba dahildir. Bu dönemde solunum yolu enfeksiyonları mevsimi olarak bilinir ve tüm bu enfeksiyonlarda artış gözlenebilir, ancak en belirgin artış nezlede olur.

Soğuk hava nedeniyle kapalı alanlarda geçirilen süre arttıkça bulaşma hızı artar ve özellikle nezle gibi solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür. Burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı, halsizlik, 38 derecenin altında ateş gibi belirtilerle kendini gösterir.

Ünal, "Nezleden ve benzeri enfeksiyonlardan korunmanın temel şartı, sağlıklı yaşam alışkanlıklarına uymaktır. Yeterli uyku, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz gibi temel sağlıklı yaşam alışkanlıklarına uyulmalıdır. Bu şekilde, bağışıklık sistemi daha güçlü hale gelir." dedi.

Ünal, korunmada ikinci önemli faktörün, virüsün belirli bir mesafeden bulaşabileceği gerçeği nedeniyle hapşuran ve öksüren kişilerle arasına en az bir metre mesafe koymak olduğunu vurguladı.

Thumbs B C 3Eaa8B8Ce17Cce074Bfd3410D6E93E0A

Kaynak: (Haber Merkezi)