Şarku’l Avsat'ın CNN'den aktardığına göre, Omicron ailesinin bir üyesi olan ve FLiRT olarak bilinen bu varyantlar, bağışıklık sisteminden kaçabilme ve insandan insana hızlı bir şekilde yayılma özelliklerine sahip. Bu varyantlar, öksürük, ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi önceki Omicron varyantlarına benzer belirtilere yol açıyor.

Sağlık uzmanları, bu varyantların yaz aylarında insanların daha fazla dışarı çıkması ve seyahat etmesi nedeniyle yeni bir dalgaya neden olabileceği endişesini taşıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, FLiRT varyantlarının KP.2 olarak bilinen alt türlerinden biri ABD'de baskın hale geldi. Bu varyant, ülkedeki koronavirüs vakalarının dörtte birinden fazlasını oluştururken, bir diğer tür olan KP.1.1 ise vakaların yaklaşık yüzde 7'sinde görülüyor.

Vanderbilt Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. William Schaffner, “Laboratuvarlardan elde edilen verilere göre, FLiRT varyantları şu ana kadar diğer Omicron alt varyantları kadar hızlı yayılabiliyor ve önceki bağışıklıklardan kaçma konusunda daha başarılı. Ancak, önceki varyantlardan daha ciddi hastalıklara yol açıyor gibi görünmüyorlar,” dedi.

Aşılar Bu Varyantlara Karşı Ne Kadar Etkili?

FLiRT varyantları henüz yeni olduğundan, mevcut aşıların bu varyantlara karşı ne kadar etkili olduğunu gösteren yeterli veri bulunmuyor. Schaffner, laboratuvar çalışmalarının şu ana kadar aşıların bu yeni varyantlara karşı sadece kısmi koruma sağlayabileceğini gösterdiğini belirtti. Bununla birlikte, aşı olmanın ciddi semptomları önlemede hala önemli olduğu vurgulandı.

Kaynak: (Haber Merkezi)