TCMB'nin yeni döneminin ilk enflasyon raporu yayınlandı. TCMB Başkanı Fatih Karahan, atanmasının ardından ilk kez medya karşısına geçti.

Karahan'ın vurguladığı noktalar şunlar:

"ENFLASYONDA İYİLEŞME GÖRÜYORUZ"

Enflasyonun düşmesi için çabalıyoruz. Önceki rapor dönemlerinden bu yana para politikamızın doğru bir yönde ilerlediğini gösteren işaretler var.

"ENFLASYONUN DÜŞÜŞÜNE DEVAM EDECEĞİZ"

Enflasyonun hedeflediğimiz düzeylere geri dönmesi için parasal sıkılığı sürdüreceğiz. Enflasyonda herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceğiz ve orta vadede ekonomiyi istikrara kavuşturacağız.

"TALEPTA DENGELENME BAŞLADI"

Sıkılaştırma adımlarımız talepte denge sağlamaya başladı. Perakende satışlar hala dirençli ancak ithalat eğilimi azaldı.

Cari açığın GSYH'ye oranının düştüğünü tahmin ediyoruz ve cari dengeye katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması hizmet fiyatlarında ataletin azalmasına yardımcı olacak.

"ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR"

Enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş görmeyi bekliyoruz. Ücret ayarlamalarının talep üzerindeki etkilerini izleyeceğiz ve TL'nin payının artması için çabalayacağız.

"POLİTİKA FAİZİ SÜRDÜRÜLECEK"

Politika faizi, belirli koşullar altında sabit kalacak. Aylık enflasyonun düşüş göstermesi ve enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yaklaşması gerekiyor.

"KREDİ BÜYÜMESİ KONTROL ALTINDA OLACAK"

Kredi büyümesinde aşırılıklara izin vermeyeceğiz. TL mevduatına güçlü bir geçiş gözlemledik ve bu devam edecek. Parasal sıkılaştırma tahvil piyasasına da olumlu yansıyor.

ENFLASYON TAHMİNLERİ SABİT

2024, 2025 ve 2026 enflasyon tahminleri önceki raporla aynı kaldı. Enflasyonun uzun vadede istikrar kazanması bekleniyor.

"İÇ TALEPTE DENGE DEVAM EDECEK"

Maliye politikasıyla uyumlu bir şekilde iç talepteki dengeyi sürdüreceğiz.

"DEZENFLASYON DÖNEMİ GELECEK"

Enflasyonun tepe noktasına mayıs sonuna kadar ulaşmasını bekliyoruz. Sonrasında enflasyonun düşmeye başlayacağını tahmin ediyoruz.

Kaynak: (Haber Merkezi)